fallback

Почина кралят "реформатор" на Саудитска Арабия Абдула

Новината за смъртта му доведе до скок на цените на петрола

09:08 | 23.01.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Краят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдулазис ал Сауд е починал на 90-годишна възраст, съобщи държавната телевизия на кралството, цитирано от CNBC.

Брат му Салман, който е на 79 години, ще го наследи на трона. На свой ред той незабавно посочи за свой наследник полубрата си Мукрин.

Според информациите на държавната саудитска телевизия крал Абдула е починал след боледуване от пневмония. Той е бил приет в болница на 31 декември.

Очакванията са да няма проблеми при преминаването на властта в ръцете на Салман, още повече, че кралското семейство още през март миналата година посочи наследникът на Абдула. Анализатори обаче смятат, че ситуацията ще се отрази на пазарите на петрол заради статута на Саудитска Арабия на водещ износител.

Цените на "черното злато" се повишиха, след като новината беше оповестена. Лекият американски суров петрол поскъпва с 1,76 на сто до 47,13 долара за барел, а сортът брент – с 1,02% до 49,39 долара за барел.

"Проблемите на Саудитска Арабия не идват от вътрешната ситуация, а от това, което се случва с петрола на пазарите и ситуацията в региона", коментират от Global Pol

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
fallback