fallback

Полша започва битка с ЕС заради субсидиите за въглищните мини

Варшава иска да използва средства от бюджета, за да избегне затварянето на четири големи мини

22:57 | 03.03.15 г. 14

Варшава ще настоява пред Европейския съюз (ЕС) да разхлаби правилата за държавните субсидии за въглищните мини, съобщава Financial Times.

ЕС цели постепенно да премахне помощите за въглищата в полза на по-чисти възобновяеми източници на енергия. Обикновено Брюксел одобрява държавни субсидии във въглищния сектор само ако те са предназначени да помогнат за преодоляване на социалните и екологични проблеми, свързани с рекултивацията на съоръженията.

Варшава обаче, вместо да потърси съгласието на ЕС за преструктурирането на четири големи мини в южната част на страната, обяви, че ще използва средства от държавния бюджет, за да се избегне затварянето им и политически вредната загуба на работни места.

Въглищата са емоционален въпрос в Полша и съдбата на мините ще бъде следена отблизо в навечерието на парламентарните избори през октомври. Въглищата генерират 90 на сто от електроенергията на страната и се разглеждат като гаранция за поне частична енергийна независимост от Русия. Повече от 100 хил. души са заети в добива на въглища в Полша.

Индустрията обаче е изправена пред огромни икономически проблеми. Мините губят около 15 евро за всеки тон въглища, които извличат поради годините, в които са били пренебрегвани от политиците.

Четири големи мини в страната бяха определени за закриване през януари, но министър-председателят Ева Копач омекна в позицията си десетина дни след вземането на решението след масови стачки на миньори.

Упоритата защита на производството на въглища от страна на Варшава доведе до блокиране на поредица от инициативи на ЕС за околната среда през последните години.

Според запознати източници, пожелали анонимност, вътрешната политика е в центъра на подхода на Копач за развитие на сектора. Според полския премиер е необходима по-голяма гъвкавост на правилата за държавните помощи, а администрацията е оптимистично настроена заради случая от 2010 г. Тогава Германия и Испания лобираха през Брюксел, заради което ЕС позволи на държавите-членки да удължат субсидиите за мините до 2018 г., но при условие, че предприятията бъдат затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
fallback