fallback

Златото се закрепи над 1 200 долара за тройунция

Жълтият метал запази позиции над ключовата граница след седмичното отстъпление на долара с близо 2%

09:29 | 20.04.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на златото се покачи над 1 200 долара за тройунция в петък, след като пазарните участници продължиха да получават разнопосочни сигнали относно бъдещето на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ.

Златните фючърси с доставка през юни поскъпнаха с 0,43% до 1 203,10 долара за тройунция към края на търговията. Въпреки ръста от петък обаче стойността отстъпи леко с 0,12% за седмицата, прекратявайки четирите поредни седмици на покачвания.

Министерството на труда съобщи в петък, че инфлацията в САЩ ce e ускорила с 0,2% през миналия месец, съвпадайки с резултата през февруари. 

Базисната инфлация, която изключва разходите за храна и енергия, се ускори с 0,2% месечно през март и с 1,8% на годишна база – най-големият ръст от октомври.

По-рано данните от началото на седмицата показаха, че продажбите на дребно в САЩ за март са останали под очакванията. Друга статистика пък отчете по-голям от прогнозния спад в промишленото производство през първото тримесечие.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, cпадна c 0,27% в петък, за да достигне 97,62 пункта към края на търговията. Индексът приключи седмицата с отстъпление от 1,9%.

Цената на златото остава относително стабилна в последните седмици на фона на спекулациите, че Фед може да забави покачването на лихвените проценти, след като наскоро серия от икономически данни охладиха оптимизма за възстановяването отвъд Океана.

Междувременно сребърните фючърси с доставка през май завършиха петъчната сесия с отстъпление от 0,34% до 16,22 долара за тройунция. За седмицата сребро изгуби 0,93%, отчитайки трето поредно седмично понижение.

Фючърсите върху медта с доставка през май пък отстъпиха с 0,63%, за да се установят при 2,792 долара за паунд. Въпреки това червеният метал поскъпна с 1,46% за седмицата на фона на спекулациите, че Китай може да въведе допълнителни мерки за стимулиране на икономиката след забавянето в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 07.09.22 г.
fallback