fallback

Дългът на Украйна за руски газ достига 26,7 млрд. долара

"Газпром" няма да налага санкции по клаузата "взимай или плащай", но ще ги начислява и ще ги предяви пред Арбитражния съд в Стокхолм

18:18 | 26.06.15 г. 9

“Нафтогаз Украйна” дължи 26,7 млрд. долара на “Газпром”, съобщи на пресконференция председателят на Управителния съвет на руския газов доставчик Алексей Милер, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Сумата е натрупана заради клаузата “вземи или плащай” в договора за доставка на синьо гориво за Украйна, която не е отменена.

“Клаузата не е отменена. Тя е включена в настоящия договор, винаги е била и ще бъде част от договора. Въпросът е, че “Газпром” за второ поредно тримесечие няма да прилага санкции, ако украинската страна ползва по-малко газ от заложения в клаузата “взимай или плащай”, посочи Милер.

Въпреки че няма да налага на практика глобите заради клаузата, руският гигант смята да ги начисли и да ги предяви пред Арбитражния съд в Стокхолм по делото, което заведе срещу украинския газов доставчик.

Според Милер решението на арбитража не се очаква преди 2017 г. Съставът, който гледа случая, беше сформиран през септември миналата година, а изслушванията са планирани за септември 2016 г.

Милер посочи, че Украйна дължи 212 млн. долара само за газовите доставки за Донбас. Той посочи, че дружеството не е плащало, въпреки че не е признало Донецката и Луганската народни републики, които бунтовниците в региона обявиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
fallback