fallback

Goldman Sachs: Петролът може да остане около 50 долара за барел до 2020 г.

Ефективността на добива се подобрява във всички развити региони на света, посочва анализатор

09:07 | 01.08.15 г. 20

Цената на петрола може да остане твърдо около 50 долара за барел до 2020 г., посочи пред CNBC анализатор на Goldman Sachs, повишавайки опасенията на енергийните компании, които вече започнаха да намаляват разходите в опит за справяне със спада в приходите.

Няколко големи петролни и газови компании обявиха през тази седмица намеренията си да направят съкращения, за да се задържат на повърхността в настоящата проблемна среда. Royal Dutch Shell очаква да намали работните места с 6 500, а Centrica и Chevron – с по 6 000.

Мерките бяха обявени, след като Брентът и West Texas Intermediate се търгуваха около съответно 53 и 48 долара за барел в петък. Стойностите останаха почти без промяна в последните дни, след като Организацията на страните износителки на петрол запази своя производствен таван от 30 млн. барела на ден.

Въпреки това Мишел Дела Виня, съръководител на европейското анализаторско звено в Goldman Sachs, заяви очакванията си в петък, че до 2020 г. цената на "черното злато" е около 50 долара за барел.

"Това, което научих от този отчетен сезон е, че дефлацията се ускорява от гледна точка на разходите. Ефективността се подобрява във всички развити региони на света, а производителността рязко се подобрява в почти всички места с шисти в САЩ... Ако погледнем към края на десетилетието, ние виждаме цена на петрола от 50 долара за барел, като производителността ще продължава да скача, а разходите – да спадат".

Позицията на Goldman Sachs се различава от тази на Световната банка, според която суровият петрол ще се търгува за средно 57,50 долара за барел през тази година и около 71,90 долара за барел до 2020 г.

Въпреки това идеите на Goldman Sachs не се споделят от всички анализатори. Toд Хорвиц, автор и основател на Averagejoeoptions.com, изглежда далеч по-оптимистично на настроен спрямо глобалния енергиен сектор, посочвайки, че "бих заложил пари на сектора".

"Ние знаем, че петролът може да спадне още повече. Има проблеми с долара, има валутна манипулация в света с валутите, но и други нещо тук – имаш акции, като Haliburton, които са надолу с около 40%... Това е много добра възможност, ако се инвестира", изтъкна Хорвиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 11.09.22 г.
fallback