IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия опитва да свали цената на руския газ с иск в Стокхолмския арбитраж

По-рано днес Газпром съобщи, че доставките на газ за Европа намаляват през първото полугодие

22:12 | 14.08.15 г.
Финландия опитва да свали цената на руския газ с иск в Стокхолмския арбитраж

Финландската газоснабдителна компания Gasum, в която 75% от капитала е собственост на държавата, е завела иск в Стокхолмския арбитражен съд срещу цената на природния газ от „Газпром”.

За това съобщават местните медии, цитирани от руската информационна агенция ТАСС. Финландският вестник Taloussanomat коментира, че руският газов гигант води подобни съдебни спорове и с датската Dong Naturgas, полската PGNiG, както и с германската Е.ON.

В своя иск финландската Gasun настоява да бъдат преразгледани цените на доставката на природен газ, да бъде променена самата формула на определянето й и да се намали таксата „take or pay”, която присъства в договора на компанията с „Газпром”.

"Газпром" притежава 25% от Gasun. ТАСС припомня, че през декември 2014 година газовият гигангт е имал планове да продаде дела си в компанията, но до този момент няма реални действия в изпълнение на това намерение.

По-рано днес "Газпром" съобщи за спад на доставките на газ за Европа с 8% през първото полугодие. Единствено Германия от страните от Западна Европа увеличава количествата суровина, които закупува от Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още