IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отново пое надолу

Цената на благородния метал падна до най-ниското си ниво от 28 август насам

09:10 | 26.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange поевтиняха с 1,72%, или 13,20 долара за тройунция, което е втора поредна седмица на спад и най-голямото отстъпление от цената от 28 август насам, отбелязва Investing.com.

В петък фючърсите поевтиняха за трети пореден ден заради силния долар с 3,30 долара за тройунция, или 0,28 на сто, до 1 162,80 долара за тройунция.

Припомняме, че цената на златото спадна до пет и половина годишно дъно на 24 юли на фона на спекулациите, че през септември ФЕД ще вдигне лихвите за пръв път 2006 г.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари срещу кошницата от шестте основни валути на страни, с които САЩ търгуват, се изстреля в петък, за да приключи до 97,24, най-високото ниво от 12 август. Зелените пари приключиха седмицата с ръст от 2,8%, първият седмичен ръст от четири седмици насам.

По-силният долар обикновено натежава на златото, тъй като забавя търсенето на метала като алтернатива на активи и прави деноминираните в долари суровини по-скъпи за притежателите на други валути.

Доларът поскъпна спрямо еврото, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги сигнализира за поредно облекчаване на паричната политика в еврозоната през декември. Коментарът му бе направен по време на пресконференцията му след заседанието на ЕЦБ в Малта, което остави лихвените равнища непроменени.

Междувременно пазарите започнаха да насочат вниманието си към заседанието на Федералния резерв през тази седмица. Инвеститорите се опитват да преценят кога ФЕД ще повиши лихвените проценти за първи път от близо десетилетие, след като последните икономически доклади предлагат смесена картина за икономиката на САЩ.

Времевият график за увеличението на лихвите е постоянен източник на дебат сред пазарните участници през последните месеци. Централната банка на САЩ има две редовни заседания преди края на годината – през тази седмица и през декември.

В същото време фючърсите върху среброто с доставка през декември поевтиняха с 1 цент, или 0,06%, за да завършат петъчната търговия на цена от 15,82 долара за тройнуция. През изминалата седмицата цената на среброто се понижи с 18,8 цента, или 1,78%.

Цената на фючърсите върху медта с доставка през декември се понижи с 3,3 цента за паунд в петък до 2350 долара за паунд, което представлява спад от 1,41%, докато страховете за Китай продължават да тревожат инвеститорите. За седмицата цената спада с 4,7 цента, или 2,37%.

Народната банка на Китай намали през седмицата основния лихвен процент с четвърт процентен пункт до 4,35%, поредната стъпка от поредицата мерки, насочени към стимулирането на икономическата активност и повишаването на растежа. Това бе шестото понижение на лихвите за последните 12 месеца, което подхранва опасенията, че икономическият растеж отслабва повече от очакваното.

Китайската икономика отчете най-слабия си ръст от шест години насам – 6,9% през третото тримесечие. Въпреки че стойността беше малко над очаквнията, новините увеличиха натиска над властите да разширят мерките за стимулиране на икономическия растеж.

Китай е най-голeмият потребител на мед в света и е истински двигател на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
прав си, нека пишат само като се качва .... че да си доволен ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Аз ако стана "журналист" в тая страница ше ме изгонят на първия час като напиша два три пъти това дет не тряя и айде уволджак ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Еми те се радваха за тая телевизия в България толкова много, а тя е частна и чичо ти Блумбъргов каквото им каже (каквото на него са му казали банките) и той го препродава. Аз съм ги гледал тея отдавна и си викам ся тука за пазарите ше кажат това онова, къде ве братче само секири пускат, викам си тея нарочно ли го праат и на края стигнах до извода, че пускат 70% тесли, 25% нщо си там да дрънкат където лъжат по-малко и 5% някъде има истина но тряя много да се дзвериш между редовете, а тва не се изплаща .....Все едно са да вярваш на тоя Пеевския кугъл нали са негови медиите, това е напраено за политическо влияние и квот им платат големите и сеят простотии, а тукашните мишоци са на заплата те кво да кажат и да виждат и да не виждат това им е наредено и толкоз иначе вън от кораба и ше стои гладен е кво да прайш !??! Ми ше ръсиш глупости за да не стоиш гладен тва е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Hermes73
преди 8 години
Много ви дразни това злато,на статиа ли ви плащат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Понякога наистина немога да ги разбера тези "медии", това "преводачи" ли са или медии? Както многократно сме се убеждавали и преводачи не са, та тогава какво са?!?Искам новини за златото в Евро/лева или поне като превеждат от Блумберка да си правят труда да сложат още 1 ред и напишат каква е ситуцацията в Евро...... а не "Цената на златото се срина" - ама в какво се срина в $ или в Евро?!? И в крайна сметка не ме интересува цената на златото каква е в $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Понякога медиите за масова дезинформация и разни други като ютубата и фейсбоклука се превращат в оражие на самите хора да се съюзявват и намират вярна насока срещу собствениците на тези медии и управляващите Д.ебили...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
"Цената на благородния метал падна до най-ниското си ниво от 28 август насам"Това абсолютно не е вярно. Айде ходете си в Америка и там ги пишете тези неща, тъй като тук цената на златото се увеличи!Стига с тази САЩОФОБИЯ, ние живеем, печелим и харчим в Европа и не ме интересува цената на златото в $, а е Евро!Дайте актуални новини за цените на златото в Евро, стига се правили copy/paste от Наркомерика!Например цена на злато в края на Септември е около 1000 Евро, а сега е около 1050 Евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още