IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия няма намерение да свива добива на петрол

На срещата на ОПЕК на 4 декември едва ли ще има промяна в политиката на картела

13:45 | 09.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия ще продължава да се придържа към политиката си за добив на петрол,  достатъчен, за да защити пазарния си дял и въпреки финансовите затруднения. Това съобщи британският всекидневник Financial Times, позовавайки се на свои източници от режима в Рияд.

Най-големият производител на петрол в света възнамерява да добива достатъчно петрол, за да отговори на търсенето. Това показва, че Саудитска Арабия едва ли ще промени политиката си преди срещата на ОПЕК във Виена на 4 декември.

„Единственото нещо, което можем да направим сега, е да оставим пазара да си свърши работата“, казва Халид ал Фалих, председател на държавната компания Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco). „Не е имало разговори за намаляване на добива, след като усетихме финансови затруднения“, допълва той. 

Bloomberg припомня, че ОПЕК изненада петролните пазари през ноември 2014 г., когато картелът реши да не свива добива. Оттогава цената на суровината се срина от 115 долара за барел миналата година до около 50 долара за барел.

Негативните последици за бизнеса провокираха критики към саудитския министър на петрола Али ал Наими и политиката на монархията за запазване на пазарния дял. Според представители на властите политиката на Рияд ще бъде реабилитирана след година-две, когато съживеното търсене се справи с пренасищането и цените започнат да се възстановяват.

Междувременно заместник министърът на петрола принц Абдулазис бин Салман прогнозира възможно поскъпване на цените на енергията заради големите съкращения на разходи в глобалната петролна и газова индустрия, които от своя страна ще доведат до свиване в предлагането в бъдеще.

Тази година инвестициите са намалели с 200 милиарда долара, казва Бин Салман и допълва, че през 2016 г. те ще се понижат с още 3 до 8%. Това би било първият път от 80-те години, когато индустрията прави съкращения на разходите две поредни години, отбелязва Bloomberg.

„Както високите цени на петрола не могат да се задържат дълго, така и продължителен период на ниски цени не е устойчив. Той ще доведе до големи съкращения в инвестициите и ще намали издръжливостта на индустрията“, казва зам-министърът. „Това би подкопало бъдещата сигурност на предлагането и вещае поредно рязко поскъпване“, допълва той. Според принц Абдулазис бин Салман „Саудитска Арабия, като отговорен и надежден производител на петрол в дългосрочна перспектива, ще продължава да инвестира в петролни и газовия сектор въпреки спада в цената на петрола.

Всичко за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още