IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът записа най-резкия седмичен спад за годината

Европейският сорт петрол поевтиня с 11,8% за седмицата, а американският лек суров петрол загуби 10,9% от цената си

10:04 | 14.12.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха до най-ниските си нива от седем години в петък, след като Международната агенция по енергетика прогнозира, че глобалното свръхпредлагане ще продължи и следващата година, пише Investing.com.

Ден по-рано ОПЕК заяви, че е отчела през ноември най-големия добив от три години насам – 31,695 милиона барела.

На лондонската борса ICE фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка януари поевтиняха с 1,80 долара (4,53%) до 37,93 долара за барел. По-рано през деня Брент докосна 37,36 долара – стойност, която за последно беше достигната през декември 2008 г. Седмичното понижение е 5,07 долара, или 11,79%, което е най-резкият седмичен спад за годината. Сортът Брент е напът да поевтинее с 33% през 2015 г.

На борсата New York Mercantile Exchange (Nymex) в петък американският лек суров петрол WTI поевтиня с 1,14 долара (3,1%) и затвори седмицата на ниво от 35,62 долара. По-рано през сесията цената падна до 35,16 долара за барел. За седмицата сортът поевтиня с 4,35 долара (10,88%), което е най-голямото седмично понижение от декември 2014 г.

Цената на златото докосна в петък най-ниското си ниво от седмица насам, след което записа повишение и се търгуваше в тесни граници. Лекото поевтиняване на долара вдигна цената на благородния метал, но ръстовете бяха скромни, тъй като пазарните участници се готвят за вдигане на лихвените проценти в САЩ.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест нейни конкуренти, се понижи с 0,42% в петък и приключи търговията на ниво 97,55 пункта. Суровините, деноминирани в долари, стават по-евтини за инвеститори, които работят с други валути, когато доларът поевтинява.

Доларът поевтинява спрямо еврото, като валутната двойка EUR/USD отчете седмично повишение от 1,03% до 1,0992.

Фючърсите върху златото на платформата Comex на борсата Nymex се повишиха с 3,70 долара (0,35%) и приключиха сесията на ниво 1 075,70 долара за тройунция. За седмицата цената на златото записва понижение от 8,40 долара (0,77%). През седем от последните осем седмици се наблюдават спадове.

Investing.com прогнозира, че златото е напът да запише 9% спад през 2015 г., което би било трета поредна година на понижение. Очакванията за по-скъпо кредитиране предизвикват мечи нагласи, тъй като благородният метал трудно се конкурира с активи с висока доходност.

Фючърсите върху среброто с доставка март поевтиняват с 22,6 цента (1,6%) в петък, за да приключат търговията на ниво от 13,88 долара за тройунция. Понижението за седмицата възлиза на 70,6 цента (4,43%). За годината спадът се очаква да бъде 9%.

Фючърсите върху медта с доставка март се повишиха с 4,4 цента (2,12%) в петък и приключиха сесията на ниво 2,116 долара за паунд. По-рано през деня цената се повиши до 2,138 долара за паунд, което е най-високата стойност от 26 ноември. За седмицата цената на медта се увеличава с 3,7 цента (1,74%) на фона на новините за намаляване на предлагането от страна на големи минни компании като Glencore, Freeport-McMoran и Anglo American.

Очаква се медта да отчете поевтиняване от 27% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Интересно дали Лукойл ще се сетят да коригират горивата или само като се качват горивата е по спот цената е не по фючарсите :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
В момента от падащия петрол губят най - много чаршафите след тях руснаците после норвежците. На мен лично не ми дреме за нито един от тия :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
rainmaker
преди 8 години
дефлацията е положителна когато е резултат на увеличаване на производителноста понеже по този нaчин не се засяга печалбата на фирмите.когато е в резултат на свито търсене води до верижен фалит на компании и от там до още по голямо намаляване на търсенето и висока безработица. и това е дефлационната спирала.така че в началото може и да се радваш че ти падат цените но в средносрочен и по дългосрочен план вече няма да можеш да си позволяваш и новите по ниски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
Уважаеми, пука че ми дреме за Драги и Йелън.Чета им мненията доколкото са фактор за изграждане на позиция на в определени сектори от икономиката.Това, че ние с теб сме облагодетелствани от дефлацията е валидно и за маса още народ и бизнеси.Днес е лош ден за финансовия капитал, и е добър за индустрилания.Утре, сигурно ще обърнат тенденцията, ама двамата с теб не можем да влияем на събитията.Само можем да реагираме адекватно.Успешна седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
Аз само да кажа, че за мен лично е добре да поевтинява петрола.Сори ако за теб е лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още