fallback

Краят на скритите козове за американските шистови компании

Производството на петрол в САЩ успя да оцелее при цена от 50 долара за барел. При сегашните 35 долара това не е толкова сигурно

10:44 | 28.12.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор

През 2015 г. фракинг компаниите, разпръснати по богатите на петрол полета на САЩ, положиха всички възможни усилия, за да оцелеят при цена на суровия петрол от 50 долара на барел. За да се справят с предизвикателството от срива с около 50%, те съкратиха хиляди служители, фокусираха се върху кладенците, изобилстващи от петрол, и заложиха на най-модерните технологии, за да изкопчат всичкото черно злато, което могат, коментира Bloomberg.

Тези усилия, за изненада на много наблюдаващи, до голяма степен постигнаха успех. Към момента производството на петрол в САЩ остава само на 4% под 43-годишния си връх.

Проблемът? Петролът вече не е на цена от 50 долара. Сега той се търгува за около 35 долара за барел.

За индустрия, която вече тестваше границите на възможностите си, намалявайки разходите, новите спадове са унищожителен удар. Тези компании „няма как да оцелеят при 30 долара на барел“, казва Р.Т. Дюкс, старши анализатор на производството на петрол към Wood Mackenzie Ltd. в Хюстън.

Администрацията за енергийна информация в САЩ сега предвижда, че компаниите, разработващи американските шистови формации, ще намалят добива си с рекордните 570 000 барела на ден през 2016 г. Точно такава капитулация търси и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), докато наводнява света с петрол, притискайки цените и най-високоразходните производители в света. Това е стратегия с огромен риск, чийто успех в крайна сметка зависи от това дали шистовите компании ще излязат от пазара преди финансовите трудности сред самите страни в ОПЕК не станат твърде големи дори за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
fallback