fallback

МАЕ: Цените на петрола вероятно вече са достигнали дъното

Според изпълнителния директор на агенцията Фатих Бирол най-късно през 2017 г. пазарът ще се балансира

12:36 | 01.05.16 г. 9

Цените на петрола вероятно вече са достигнали дъното, допуска изпълнителният директор на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от CNBC.

Запитан дали цените на петрола са достигнали дъното Бирол казва: „Може и това да е случаят, но ще зависи как се представя глобалната икономика. В нормалната икономическа обстановка цената би се изкачвала нагоре, а не би се понижавала“.

„Смятаме, че в нормални условия към края на годината, през второто полугодие или най-късно през 2017 г. пазарите ще се балансират“, допълва Бирол. 

Председателят на МАЕ изразява надежда, че ще има съживяване при инвестициите в проучвания и сондажи, след като през изминалите над две години имаше 40-процентно свиване в инвестициите. Добивът извън ОПЕК вероятно ще се понижи с над 700 000 барела дневно тази година, което би било най-голямото понижение от около 20 години.

След големите спадове през 2015 и 2016 г. бихме искали да видим възстановяване в инвестициите следващата година и достигане на ниво от 600 милиарда долара”, казва Бирол.

По думите му трета поредна година на спад в инвестициите би била проблематична за пазара на петрол, тъй като може да доведе до повишена волатилност, което не е добре за потребителите.

Глобалното търсене се очаква да нарасне с 1,2 милиона барела дневно тази година, а след като скоро започне понижението в глобалните резерви, тогава може да се наблюдава ръст в цените на петрола, смята Бирол.

Нашият анализ показва, че ни трябва цена от 60-65 долара, за да обърнем тенденциите при шистовия петрол, а това вероятно ще отнеме година“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
fallback