IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата във Виетнам стопи производството на кафе до четиригодишно дъно

Цената на сорта "Робуста" расте през всеки от последните три месеца

18:30 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият световен производител на сорта "Робуста" Виетнам очаква производството на считания за световен бенчмарк сорт да падне до 4-годишно дъно в следствие на най-голямата суша за последните 30 години, съобщи Bloomberg.

Земеделските производители ще съберат 1,5 милиона метрични тона кафе, когато започнат да прибират реколтата през октомври. Това ще бъде най-ниското ниво на производство от 2012 – 2013 г. насам.

Предлагането на кафе в световен мащаб се сви, след като природното бедствие Ел Ниньо причини сериозни щети на реколтата в Югоизточна Азия и Южна Америка. Цената на "Робуста", използван сорт главно за производството на разтворимо кафе, нарасна с 5,8% през април, третото поредно месечно покачване.

Фючърсите върху "Робуста" с доставка през юли поскъпнаха с 0,66 на сто до 1,646 долара за тон на ICE Futures Europe във вторник, след като ден по-рано бе достигната най-високата цена от 6 ноември насам.

От началото на годината цената на сорта скочи с над 8%.

Условията не се подобряват, като се очаква валежите в южните и централните планински части на страната - най-важните райони за производство на суровината, да бъдат с между 20 до 40 на сто по-ниски от средностатистическите, показват данни на Центъра за хидрометеорология във Виетнам. Междувременно от ведомството предупредиха, че очакваните средни температури ще бъдат с между 1 и 1,5 градуса по Целзий по-високи от нормалното. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още