IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Възстановяването на петролните пазари започна

Значението на петрола за световната икономика ще намалява и суровината постепенно ще бъде изместена от природния газ, смята руският енергиен министър

16:09 | 30.05.16 г.
Новак: Възстановяването на петролните пазари започна

Възстановяването на петролните пазари вече започна и към края на 2017 година ще бъде възстановен и балансът между търсенето и предлагането на суровината. Това мнение изрази руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Според него обаче едва към края на 2016 година количествата петрол, предлагани на пазарите, ще надминат нивата от миналата година. Затова и може да се очакват кратки колебания на цената на суровината през годината. Като цяло обаче тенденцията ще е възходяща.

Новак обясни, че е възможно отново да има краткосрочни намаления на цената на петрола, защото на пазара в момента влияе свитото производство в някои региони. Ако обаче ситуацията там се нормализира, цената отново ще тръгне надолу.

Замразяването на добива от страна на ОПЕК вече не е актуален въпрос, категоричен е руският енергиен министър. Петролният картел ще проведе среща на 2 юни в австрийската столица Виена.

Прогнозата на енергийния министър е за цена на петрола между 40 и 50 долара за барел през тази година. През 2017 година обаче той очаква тя да бъде вече между 60 и 65 долара за барел. Заради поскъпването на суровината може да се очаква и възстановяване на производството на шистов петрол в САЩ към края на 2016 година.

Новак обаче не очаква добри времена за петрола в дългосрочен план. Според него до 2040 година делът на петрола в световната икономика ще намалее от 32% днес до 26%. „Черното злато“ постепенно ще бъде заместено от природния газ, който е много по-екологично чист, смята той.

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още