IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се задържа над 50 долара за барел

В понеделник WTI затвори на най-високото си ниво от 21 юли миналата година, подкрепен от сравнително слабия долар

10:25 | 07.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува с минимални изменения във вторник, ограничавайки подема от началото на седмицата, съобщава WBPonline.

Eвропейският бенчмарк Брент се задържа над 50 долара за барел. Към 10:00 часа българско време Брентът поскъпва с 0,10% до 50,50 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI записва ръст от 0,06 на сто до 49,66 долара за барел.

В понеделник WTI затвори на най-високото си ниво от 21 юли миналата година, подкрепен от сравнително слабия долар. 

През идните дни американската валута ще остане във фокуса на инвеститорите, тъй като Федералният резерв на САЩ ще заседава за паричната политика на 14-15 юни.

В своята реч от понеделник председателят на Фед Джанет Йелън се придържаше към положителния тон за перспективите пред икономиката, но се въздържа да посочи кога би било подходящо лихвените проценти да бъдат повишени. При предишното си изказване от края на април тя заяви, че това би било уместно „през идните месеци“.

Редица анализатори посочват, че глобалното свръхпредлагане се свива, тъй като добивът в редица големи производителки намалява през последните седмици. Производството на нигерийския сорт петрол Bonny Light се понижи с около 170 хил. барела дневно след нападенията над нефтената инфраструктура в страната.

По-късно днес ще излезе докладът на Американския петролен институт за резервите в САЩ, а официалните данни на Администрацията за енергийна информация ще бъдат публикувани в сряда.

Запасите в хранилището Кушинг, щата Оклахома, което се смята за разпределителен център за WTI, се понижиха с 1 милион барела през седмицата до 3 юни, показаха данни на компанията за пазарни проучвания Genscape.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още