IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът отчете най-добрата си седмица от четири месеца

Цената на търгувания в Европа бенчмарк скочи с 5,74% през миналата седмица

10:00 | 15.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола продължават плавния си възход и в понеделник, след като приключиха миналата седмица със стабилен ръст. Тази сутрин Брентът поскъна с 16 цента до 47,13 долара за барел, а лекият американски суров петрол добавя 18 цента до 44,67 долара за барел.  

Петролът изпрати много успешна седмица, след като европейският бенчмарк – петролът от сорта Брент, поскъпна през миналата седмица с 2,70 долара, или 5,74%. Това е и най-силният ръст на цената от над четири месеца. На ICE Futures Exchange в Лондон в петък брентът поскъпна с 1,15 долара, или 2,5% на дневна база, до 46,97 долара за барел.

В същото време американският лек суров петрол поскъпна през изминалата седмица с 2,69 долара, или 6,06% - най-сериозното седмично повишение на цената от април. В петък на New York Mercantile Exchange фючърсите върху лекия американски суров петрол с доставка през септември поскъпнаха с 2,3% на дневна база.

Американският бенчмарк поскъпна с 5% в четвъртък, след като инвеститорите се върнаха към пазара, за да покрият къси позиции, заради изказване на саудитския петролен министър Халид ал Фалих, че членовете на ОПЕК и страни, които не са членове, ще обсъдят евентуални действия за стабилизиране на цените на петрола по време на среща през следващия месец в Алжир. Фалих посочи, че ще бъдат дискутирани всички възможни варианти за стабилизиране на пазара.

Въпреки това пазарните участници останаха скептични, че срещата ще доведе до някакви конкретни действия за замразяване на добива. Опитът за съвместно замразяване на производствените нива по-рано през тази година се провали, след като Саудитска Арабия се отказа от мерките заради отказа на Иран да участва в инициативата.

Един друг индикатор за текущото възстановяване на американската добивна дейност все пак ограничи поскъпването на цените на петрола. Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че платформите в САЩ са се увеличили с 15 до 396 броя през миналата седмица. Това е седмо поредно седмично повишение и 10-то  за последните 11 седмици.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
(Петролните компании да не бързат да се радват Светът е претрупан със петрол Края на август наближава и потреблението на горива рязко ще намалее Големите потребители продължават да помпат усилено Сега и американците ще увеличат рязко добива Колкото до 1 тои е абсолютно прав Големите вериги банзиностанции са закрепили цената на бензина на 1.95 и не го мърдат от средата на юли въпреки спадовете на световния пазар Ако това не е картел то аз съм трамвай Как може малки бензиностанции където разходите им са много по големи от веригите да държат цените на 1.75 и да ги движат нагоре надолу а големите вериги не могат Това навсякъде по света има една дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още