IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в ОПЕК се понижава до най-ниското ниво от май насам

Производството на суровината в картела се понижава с около 200 хил. барела дневно до 33 млн. барела дневно през август

09:48 | 10.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивът на петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се понижи до тримесечно дъно през август, сочат предварителни данни, цитирани от Wall Street Journal. Производството на суровината в картела се понижава с около 200 хил. барела дневно до 33 млн. барела дневно през август, което е най-ниското ниво от май насам.

Данните са на ОПЕК и ще бъдат официално представени в понеделник, посочва изданието и допълва, че преди официалната публикация може да има корекции.

Спадът в добива се дължи на понижения в производството на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар. Някои представители на организацията твърдят, че страните понижават рекордно високите добиви и са готови да си сътрудничат в името на евентуално замразяване на добива. По-късно този месец това ще се обсъжда на среща в Алжир. 

Добивът в Иран остава на ниво 3,6 млн. барела дневно през август – колкото и през май. Ислямската република заяви, че иска да увеличи производството до над 4 млн. барела дневно. Някои представители на ОПЕК твърдят, че Техеран вече е достигнал това ниво.

Добивът във Венецуела се понижаваше с 200 хил. барела дневно тази година и през последните два месеца се стабилизира на ниво 2,1 млн. барела дневно. Производството в Алжир и Либия се понижава през август съответно с 9 000 барела на ден и 28 хил. барела на ден.

Само в Ирак и Нигерия има значителни повишения. Властите в Багдад са съобщили на ОПЕК, че добивът расте с 32 хил. барела дневно до 4,64 млн. барела дневно през август. В Нигерия производството се повишава със 186 хил. барела дневно до 1,46 млн. барела на ден.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още