fallback

Ройтерс: Саудитска Арабия готова на компромис за петролния добив

Рияд е готов да намали продукцията си, ако Иран замрази добива на сегашното си ниво

13:16 | 23.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Саудитска Арабия е предложила да намали собственото си производство на петрол, ако конкурентът Иран се съгласи да ограничи производството си през тази година. Това би представлявало един голям компромис преди началото на разговорите на членовете на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) в Алжир през следващата седмица, твърди Ройтерс, позовавайки се на трима свои източника, запознати с обсъжданията.

Предложението, което предстои да бъде прието или отхвърлено от Техеран, е направено през този месец, твърдят източниците на Ройтерс при условие за запазване на анонимност.

Рияд е готов да намали продукцията си на по-ниски нива от тези от началото на тази година, ако в замяна Иран замрази производство на сегашното ниво, което е 3,6 милиона барела на ден, казват източниците.

„Те (саудитците) са готови за свиване, но Иран се съгласи да замрази своя добив", казва един източник на агенцията.

Още два източника са потвърдили представената на Техеран оферта.

Първият източник не пояснява с какво количество Рияд ще намали добива си. Производството на Рияд се увеличава от юни насам заради лятното силно търсене, достигайки рекордно високи нива през юли от 10,67 милиона барела на ден и свивайки се леко до 10,63 млн. барела на ден през август. От януари до май Саудитска Арабия произвеждаше по около 10,2 милиона барела дневно.

Според двама източника съюзниците на Саудитска Арабия в рамките на ОПЕК - Обединените арабски емирства, Катар и Кувейт, ще допринесат за свиването на добива, ако се постигне споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
fallback