IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува в тесни граници около 50 долара за барел

Съмненията за евентуална сделка за понижаване на добива в ОПЕК натежават на пазара

10:16 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се стабилизират в четвъртък около 50 долара за барел, като съмненията за евентуална сделка за понижаване на добива в ОПЕК натежават на пазара, съобщава Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,12% до 49,24 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,14% до 50,05 долара за барел към 10:00 часа българско време.

„Инвеститорите остават несигурни дали ОПЕК може да приложи предварителното споразумение за свиване на добива“, коментират от австралийската банка ANZ.

За понижението настояваше Саудитска Арабия, де факто лидерът на картела, и беше подкрепена, поне на думи, от Русия, която не членува в ОПЕК, но е най-големият производител на петрол в света. 

Вторият в ОПЕК обаче, Ирак, заяви, че няма да понижава добива с аргумента, че има нужда от средства, за да се бори срещу „Ислямска държава“. Властите в Багдад се опитват да привлекат инвеститори, за да повишат добива над сегашните рекордни 4,43 млн. барела на ден.

В сряда Администрацията за енергийна информация в САЩ обяви, че резервите в страната миналата седмица се понижават с 553 хил. барела до 468,16 млн. барела. Прогнозите бяха за ръст от около 700 хил. барела през седмицата, приключила на 21 октомври.

Според някои анализатори обаче спадът в запасите е подвеждащ. „Понижението от 553 хил. барела е концентрирано в западното крайбрежие, което е изолирано от останалата част от мрежата. Резервите по източното крайбрежие и по крайбрежието на Мексиканския залив всъщност се повишават“, коментират от ANZ.

Има и фактори, които пречат на цените да се понижат.

Във Венецуела, която е членка на ОПЕК, антиправителствените протести се разрастват и това предизвиква опасения за петролната индустрия.

В Азия южнокорейската компания S-Oil заяви, че очаква търсенето от рафинериите да се повиши в региона, което също по принцип насърчава цените.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още