IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният министър на Иран изрази оптимизъм за сделка на ОПЕК

Зангане се срещна с генералния секретар на групата – Мохаммед Баркиндо, за да обсъдят споразумението за ограничаване на добива

17:17 | 19.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иранският петролен министър Биджан Намдар Зангане заяви, че се чувства оптимистично настроен за договарянето на предложеното намаляване на добива от страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) на срещата им във Виена в края на месеца, съобщава Bloomberg.

Зангане се срещна с генералния секретар на групата – Мохаммед Баркиндо, в Техеран в събота, за да обсъдят споразумението, което цели да намали производството с до 1,3 млн. барела на ден. Той нарече „обещаваща“ информацията, представена му от Баркиндо, по финализирането на сделката.

„Много вероятно е страните членки на ОПЕК да достигнат консенсус на срещата през ноември“, каза Зангане в коментари, публикувани от информационната агенция Шана на иранското петролно министерство. „Смятам, че членовете на ОПЕК ще уважат споразумението и ще се опитат да го въведат в действие“.

ОПЕК се опитва да намали добива за пръв път от осем години. В Алжир през септември бе достигната договорка за ограничаване на добива, която бе усложнена от заявката на Иран да засили производството си и убеждението на Ирак, че трябва да бъде изключен от споразумението, за да може да финансира войната си срещу ислямистките терористи.

След като достигна рекодни стойности за 2016 г. от близо 52 долара за барел миналия месец, цената на петрола се понижи на фона на съмненията за способността на ОПЕК да приложи сделката, която ще сложи край на двугодишната политика на неограничен добив. Без споразумение на срещата във Виена на 30 ноември, Международната агенция по енергетика очаква четвърта поредна година на свръхпредлагане през 2017 г.

В петък ОПЕК заяви, че е постигнала напредък по сделката за намаляване на добива след пореден кръг от преговори с Русия, но е оставила критични детайли – например ролята на Ирак и Иран, да бъдат решени във Виена.

Макар че министрите от Саудитска Арабия и Алжир потвърдиха целта си да намалят производството на групата до 32,5 млн. барела на ден, те не представиха ясна информация за това как ще се справят със съпротивата от Ирак и Иран. Те не поискаха и Русия да направи нещо повече от ограничаване на добива на сегашните му нива, които са рекордни.

Зангане каза, че Баркиндо се е срещнал с високопоставени иракски представители, за да обсъдят съпротивата на страната към намаляване на добива, като резултатът от тези разговори е „обещаващ“, съобщават от иранското петролно министерство.

Баркиндо е поискал от Зангане да покаже „повече гъвкавост“ при разговорите във Виена, за да гарантира, че споразумението от Алжир ще се приложи, казва министерството в отделно изявление. Зангане е уверил Баркиндо, че Иран ще направи „всичко възможно“, за да се постигне консенсус, допълва то.

Цената на петрола сорт Брент за доставките за януари се повиши с 37 цента, или 0,8%, до 46,86 долара за барел на борсата в Лондон в петък. Глобалният бенчмарк отчита ръст от 4,7% за седмицата.

На въпрос какво смята за справедлива цена на петрола както за производителите, така и за потребителите, Зангане казва: „Страните членки на ОПЕК таргетират цена на петрола от 55-60 долара за барел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още