IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В началото на 2017 г. ще бъде извършен нов сондаж в "Левиатан" в Средиземно море

Операцията е с бюджет от 77 млн. долара

17:03 | 19.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През първото тримесечие на 2017 година ще бъде направен сондаж в находището „Левиатан“ в Средиземно море, става ясно от съобщение на един от концесионерите в проекта Delek Drilling до фондовата борса в Тел Авив.

Работата ще се извършва в акваторията на Израел на 130 километра от Хайфа. Чрез сондажа ще бъде направена допълнителна оценка на залежите в находището, но ще може да бъде използван и за търговски добив, поясняват от компанията.

Работата ще се извършва на дълбочина от 5,2 километра. Инвестициите в проекта са на стойност около 77 млн. долара.

Газовото поле „Левиатан“ е част от мащабните планове на Израел за развитието на газовия сектор. Находището беше открито през 2010 година от американската компания Noble Energy. Прогнозата е, че залежите в това поле са 500 млрд. куб. метра.

Има вариант газът от този регион да бъде пренасян в Европа - чрез EastMed. Първоначално този газопровод трябваше да свърже находищата в акваторията на Кипър с Гърция, но постепенно към проекта се включи и Израел. Гърция води преговори и с Египет за доставки на природен газ. 

В полето работи консорциум от фирми, сред които най-големият акционер е именно Noble (39,6%). Израелските Delek и Avner Oil са вторите по големина акционери с дялове от по 22,6%. Ratio Oil държи 15% в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още