IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за свиване на добива на петрол вече е в сила

Общо добивът в световен мащаб трябва да намалее с 1,7-1,8 млн. барела

11:41 | 01.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Официално от днес влиза в сила споразумението между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и няколко страни извън картела за намаляване на производството на черно злато, предаде Ройтерс.

На 10 декември във Виена ОПЕК и държавите извън картела се споразумяха за съвместно свиване на добива. Към обявеното съкращение в ОПЕК от 1,164 млн. барела на ден през първата половина на 2017 година ще се присъединят и 11 страни, които ще намалят производството с още 558 хил. барела. Така общо добивът в световен мащаб трябва да намалее с 1,7-1,8 млн. барела.

Нечленуващите в картела държави, присъединили се към договорката, са Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Екваториална Гвинея, Казахстан, Малайзия, Мексико, Оман, Русия, Судан и Южен Судан.

За наблюдение на постигнатото споразумение бе учреден контролен комитет на министерско равнище под председателството на Кувейт. В комитета участват представители на пет страни - Кувейт, Венецуела и Алжир от ОПЕК и Русия и Оман сред държавите извън картела.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още