IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол на ОПЕК е намалял рязко през декември

Най-голямото намаляване на добива за месеца е от страна на Саудитска Арабия, сочи месечният доклад на организацията

15:52 | 18.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Добивът на петрол на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се е понижил през декември, след като картелът сключи историческо споразумение за намаляване на добива. Страните членки обаче ще трябва да положат още усилия, за да постигнат целевото понижение на производството, коментира Wall Street Journal.

На 30 ноември ОПЕК договори намаляване на добива с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари, за да понижи глобалното презасищане от петрол, което натежа върху цените на суровината.

В месечния си доклад, представен в сряда, ОПЕК заяви, че производството е намаляло с 221 хил. барела на ден, според данни от вторични източници, средно до 33,08 млн. барела на ден през декември.

Най-голямото намаляване на добива за месеца е от страна на Саудитска Арабия, която го е свила със 149 хил. барела на ден до 10,47 млн. барела на ден. Кралството, което е най-големият износител на петрол в света, заяви, че вече е понижило производството си до договореното ниво от около 10 млн. барела на ден.

Сделката на ОПЕК на 30 ноември бе последвана от ангажимент от 10 декември на 12 производители извън групата, водени от Русия, да понижат добива си с още 558 хил. барела на ден.

ОПЕК казва в доклада си, че „ангажиментите за коригиране на предлагането извън ОПЕК донякъде са малко по-трудни за тези страни“.

Организацията казва, че „първоначалните доклади показват положителни признаци за изпълнение на обещаните корекции на производството“.

Според картела се очаква Русия, Азербайджан, Мексико и Оман – четири важни участника в сделката извън организацията, да отчетат остър спад на производството си тази година.

Усилията на ОПЕК за повишаване на цените обаче може да доведат до повишаване на добива от конкурентните производители в САЩ.

ОПЕК увеличи прогнозата си за добива на САЩ с 230 хил. барела на ден, тъй като производителите се завръщат към неразработените петролни полета в Северна Америка. Според картела американското производство ще се увеличи с 80 хил. барела на ден тази година до 13,7 млн. барела на ден през 2017 г. Предишната прогноза бе за спад на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Американците още я осмислят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Само да не се стресират кебапита и да им се пръснат сърцата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
wladoalex
преди 7 години
По борсите прочетоха статията Ви и смъкнаха с 2% цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още