IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването на долара насърчава цените на петрола

Доларовият индекс за кратко се понижи под 100 пункта за пръв път от средата на ноември 2016 г.

09:58 | 24.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-слабият долар помогна за повишаване на цените на петрола по време на азиатската търговия. Доларовият индекс се понижи под 100 пункта за пръв път от средата на ноември 2016 г., но след това се възстанови над тази граница, посочва Investing.com.

Петролът е деноминиран в долари, така че по-слабата валута е от полза на ключови купувачи като Китай и Индия.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,70% до 53,12 долара за барел към 9:45 часа българско време, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,67% до 55,60 долара за барел. 

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с директори на промишлени компании и за пореден път обеща да наложи данъци на фирми, които внасят продукти от чужбина, след като са изнесли продукцията си извън САЩ. Новият американски държавен глава подписа и изпълнителна заповед, с която оттегля членството на страната в Транстихоокеанското партньорство (TPP).

Обещанията на Тръмп за по-ниски данъци и повече федерални разходи продължават да са във фокуса на вниманието на пазарите, но детайлите засега са оскъдни.

Данни от петък на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes показват, че нефтените платформи в САЩ се са увеличили с 29 до 551 броя, което е най-високото ниво от 2015 г. Продукцията в САЩ се е повишила с над 6% от средата на 2016 г., макар че остава със 7% под пиковото ниво, достигнато през 2015 г. 

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още