IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати седмицата с 5-процентово поскъпване

Министрите на петрола от страните членки на ОПЕК и други държави ще се срещнат във Виена на 25 май, четвъртък

15:36 | 21.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните фючърси поскъпнаха в петък и финишираха сесията на четириседмичен връх в петък. Суровината отчете 5-процентов седмичен ръст в цената си на фона на оптимизъм, че ОПЕК ще удължи действието на сделката за свиване на добива, посочва Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI с доставка юни поскъпна с 98 цента (около 2%) в петък до 50,33 долара за барел. Това е първият път, когато този сорт петрол затваря сесията над 50 долара от над 4 седмици. По-рано през сесията цената докосна 50,53 долара.

За седмицата WTI поскъпва с 2,49 долара (около 5%), което е второ поредно седмично повишение.

На лондонската борса ICE Брентът с доставка юли поскъпна в петък с 1,10 долара до 53,61 долара в края на сесията. По-рано този сорт петрол докосна 53,82 долара за барел – най-високото ниво от 19 април насам.

За седмицата Брентът поскъпна с 2,77 долара (около 5,2%).

Министрите на петрола от страните членки на ОПЕК и други държави ще се срещнат във Виена на 25 май, четвъртък и по всяка вероятност ще обявяват удължаване на споразумението за свиване на добива и след 30 юни.

Повечето пазарни анализатори очакват сделката да продължи да се прилага до края на март 2018 г. Освен това има спекулации, че ОПЕК може и да задълбочи съкращенията в добива.

Данни на консултантската компания Baker Hughes от петък показаха, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили тази седмица с 8 до 720. Това е 18-о поредно седмично повишение.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още