fallback

Пет причини защо петролът ще поскъпва до края на годината

Пазарите още не отчитат премахването на дисбалансите, но нещата могат бързо да се променят, прогнозира Business Insider

08:40 | 28.05.17 г.

Цената на петрола се колебае около нивото от 50 долара за барел в последните месеци. На пазарите свръхпредлагането все още не е преодоляно, а натиск оказва и шистовият добив в САЩ. От Business Insider обаче залагат, че цената на петрола ще расте и дават пет причини затова.

На първо място е стабилното търсене. Международната агенция по енергетика ревизира в посока надолу прогнозите си за дневното потребление на петрол до 1,3 млн. барела дневно, спрямо 1,4 млн. барела. Въпреки това обаче търсенето е стабилно, макар че скъпият петрол всъщност може да доведе до свиване потреблението и повишаването на инфлацията.

Този негативен ефект може да бъде преодолян чрез движението на стойността на долара - основната валута, използвана за търговия с петрол.

Business Insider отбелязва на второ място като фактор за поскъпването на петрола и забавения на ръст на добива на петрол. От една страна причината са действията на ОПЕК и други производители, които се разбраха да продължат ограниченията в добива до март 2018 година.

От друга страна обаче няколко години с ниска цена на петрола постави под натиск основните държави, производители на суровината, чиито икономики разчитат основно на "петродоларите". Заради нестабилността и ОПЕК се съгласи да ограничи добива.

Ниската цена направи търсенето и развитието на нови находища силно ограничено.

И така се появява и третият фактор, който според изданието ще влияе върху цената на петрола през 2017 година - премахването на дисбалансите в търсенето и предлагането на петролните пазари. В допълнение, бавното развитие на индустрията и по-малкият брой разработвани находища днес ще се отрази на пазара през 2019 година. Това означава, че инвеститорите трябва да се подготвят за нов пик в цените, който няма да бъде толкова далеч в бъдещето.

До голяма степен мерките на ОПЕК са ограничени от САЩ и шистовата индустрия. На фона на ограничения конвенционален добив, американските компании виждат възможност да превземат пазарен дял. Но САЩ все още са нетен вносител на петрол, а много участници в шистовата индустрия в страната изпитват сериозни финансови проблеми.

Това води и до четвъртата причина цената на петрола да върви нагоре през тази година - дори и производствените нива на шистовия добив в момента да са високи, разходите обаче тежат.

Местното производство в Азия също се свива. В Китай например търсенето на енергийни източници расте непрекъснато, но добивът се свива. Това означава, че страната ще търси нужните й суровини на пазара и ще продължи да влияе на движението на цената. В други азиатски икономики - сред които Индия и Индонезия, местният добив също намалява, а прогнозите са за значителен икономически растеж в региона, което също е фактор в подкрепа на поскъпването на суровината.

Днешните ниски цени правят петрола атрактивна възможност за индустрията, пише в заключение Business Insider. Пазарите все още не виждат бърза реакция на ограничения добив, затова и цената на петрола още не тръгва стръмно нагоре. Но вероятно нещата скоро ще се променят.

Движението на цената на петрола можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 09.09.22 г.
fallback