IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко злато има в една космическа совалка?

Инфографиката показва в кои шест елемента на една космическа совалка са разпределени общо над 40 кг злато

16:26 | 15.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото се използва в индустрията и технологията, най-вече заради качествата си на проводник. В ежедневната употреба среброто е с най-висока проводимост, следвано от медта и златото, посочват експертите от Tavex в своето издание "Златен вестник".

В неежедневна употреба като например при създаването на космическа совалка златото превъзхожда медта и среброто заради своята устойчивост, по-висока температура на топене и факта, че не корозира. Златото e най-добрият проводник от природните елементи, защото има неизменно висока проводимост без последици по метала (за разлика от среброто) и може да се използва за всички видове проводници (високо- и нискочестотни, както и ниско- и високотоплинни).

Разбира се, цената също е от значение, затова и най-честите проводници, използвани в днешно време, са сплави. При строенето на космически совалки обаче цената невинаги е водещият фактор, там най-важно е да се използват възможно най-надежните, издръжливи и ефективни материали. Затова в конструкцията присъства и златото.

Инфографиката показва в кои шест елемента на една космическа совалка са разпределени общо над 40 кг злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
Совалките не летят от 6 години, а са проектирани преди 40. Сега лети малка безпилотна совалка и то сравнително рядко и хич не мис е вярва вътре да има 40 кг. злато. Статията е по-скоро от серията куриози за златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още