IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават на най-ниските си нива от месеци

Инвеститорите изглежда не се доверяват на сигналите за спазване на сделката в ОПЕК за понижаване на добива

10:09 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се задържат около най-ниските си нива от месеци насам, съобщава Ройтерс. Инвеститорите изглежда не се доверяват на сигналите за спазване на сделката в ОПЕК за понижаване на добива.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,05% до 43,53 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,07% до 46,05 долара за барел към 9:55 часа българско време.

В предишната сесия във вторник цената се понижи с близо 2% до най-ниското ниво от ноември.

Във вторник Брентът поевтиня с над 2% до най-ниското си ниво от септември насам.

Спазването на споразумението на ОПЕК за свиване на добива достигна най-високото си ниво през май. Сделката започна да се прилага от началото на тази година и ще продължи поне до края на март 2018 г. Според източник на Ройтерс съобразяването с договорката в страните от ОПЕК възлиза на 108%, тоест те преизпълняват задълженията си, а сред страните извън картела този процент с 100%. 

Анализаторите от BMI Research посочват, че макар и държавите да спазват сделката, важно е какво се е случило, преди тя да започне да се прилага. Според тях редица производители – Ирак, Саудитска Арабия и Русия – са добивали агресивно петрол, преди да се сключи договорката.

„Липсата на прогресивна реакция от страна на цените предполага, че пазарните участници не са убедени, че усилията на ОПЕК ще помогнат за стабилизиране на цените в краткосрочен план на фона на ръста на шистовия добив в САЩ“, коментира Фауад Разакзада, пазарен анализатор във Forex.com.

“Освен ако не видим значително понижение на резервите, не може да се изключи възможността за допълнителни краткосрочни спадове в цените на петрола”, допълва той.

Американският петролен институт обяви във вторник, че резервите са се понижили с повече от очакваното. Спадът миналата седмица възлиза на 2,72 млн. барела, а прогнозите бяха за понижение от 2,106 млн. барела.

По-късно днес, в 17:30 часа българско време, ще излезе официалният доклад на Администрацията за енергийна информация.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още