fallback

Златото отчете първи месечен спад в цената от март насам

За полугодието обаче благородният метал поскъпна с 8%, подкрепен от отслабването на щатския долар

11:42 | 03.07.17 г.

Цените на златото записаха първия си месечен спад от март насам на фона на покачващи се доходности по държавните облигации, които понижиха търсенето на ценния метал, съобщи MarketWatch.

Златото с доставка август поевтиня в петък с 0,27% до 1 242,48 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. Седмичният спад възлиза на 1,27%, а месечният – на 2,6 на сто.

За полугодието обаче благородният метал поскъпна с 8%, подкрепен от отслабването на щатския долар. 

Ценният метал беше под натиск заради индикациите, че водещи централни банки по света се готвят да последват Федералния резерв на САЩ и да затегнат паричната политика.

Доходностите по бенчмарковите 10-годишни американски облигации и германските бундове със същия матуритет достигнаха петседмични върхове, а еврото поскъпна до 14-месечен връх, тъй като инвеститорите анализираха вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро да започне да свива мащабната си програма за стимули.

Златото е чувствително при повишаване на лихвите, тъй като така се вдигат и пропуснатите ползи при инвестирането в активи, които не носят доходност, каквото е златото. Слабият долар обаче, в който е деноминирано златото, компенсира влиянието на високите доходности по държавните облигации.

Към 10:40 часа българско време в понеделник златото поевтинява с 0,52% до 1 235,75 долара за тройунция.

Среброто остана без значително изменение в петък и финишира на ниво 16,58 долара за тройунция.

Медта обаче поскъпна до 4-месечен ръст на ниво 2,708 долара за паунд, а за месец юни отчете ръст от 5,33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 22.08.22 г.
fallback