fallback

Пазарът на петрол трудно намира ясна посока заради опасенията около новия ураган

Макар че рано във вторник петролът поевтиня, пазарите се опитват да се възстановят

11:00 | 19.09.17 г.

Петролните пазари се опитват да се възстановят, след като във вторник сутринта тръгнаха надолу в резултат на нарастващото шистово производство в САЩ и опасенията, че нов ураган в Карибския басейн може да удари рафинериите и да прекъсне доставките до и от САЩ, съобщава Ройтерс.

Спадът в доставките на топ износителя Саудитска Арабия обаче в същото време подкрепя цените, коментират трейдърите.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 4 цента, или 0,08%, до 50,39 долара за барел, а върху петрол сорт Брент - с 1 цент, или 0,02%, до 55,49 долара за барел към 9:55 ч. българско време.

Американското шистово производство е напът да отчете ръст за десети пореден месец през октомври, заяви правителството късно в понеделник. Очаква се производството от седем шистови находища да нарасне с почти 79 хил. барела на ден до 6,1 млн. барела на ден, посочва Администрацията за енергийна информация на САЩ в месечния си доклад.

Трейдърите следят внимателно и посоката на урагана Мария – нова мощна буря от Атлантическия океан, която удари Карибските острови във вторник. Опасенията са дали ураганът няма да унищожи петролни рафинерии или да прекъсне доставките до и от огромния американски пазар.

Известна подкрепа на цените идва от данните, които показват, че саудитският износ е намалял до 6,693 млн. барела на ден през юли спрямо 6,889 млн. барела на ден през юни.

В същото време в прогноза за пазара за септември Barclays казва: „Цените изпитаха оправдано засилване заради намаляването на резервите, но натрупванията ще започнат отново през 2018 г.“.

Според банката разходната база на 80% от шистовите компании в САЩ е под 60 долара за барел, а равновесната точка между разходите и приходите е спаднала с още 15% спрямо миналата година.

Освен това сериозен брой производители вече могат да оперират с цени на петрола доста под 40 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 31.08.22 г.
fallback