IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" и Иран се договориха за проекти с инвестиции до 30 млрд. долара

Руският енергиен и иранската петролна компания подписаха пътна карта за реализация на стратегически проекти за добив на петрол и газ на територията на Иран

16:16 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският енергиен гигант „Роснефт“ и иранската петролна компания NIOC подписаха пътна карта за реализация на стратегически проекти за добив на петрол и газ на територията на Иран. Това съобщи пред журналисти в Техеран ръководителят на руската петролна компания Игор Сечин, цитиран от БТА.

Двете компании могат да осъществят петролни и газови проекти с инвестиции до 30 млрд. долара и добив до 55 млн. тона петрол годишно. 

Пътната карта позволява през идната година да бъдат подписани обвързващи документи за конкретни проекти в сферата на добива на петрол и газ.

Сечин е подчертал, че не става дума само за добив на нефт и газ, но и за провеждане на суапови операции, което според бизнес портала РБК означава обмен на суровини за улесняване на логистичните операции, доставка на нефт и нефтени продукти, обучение на държавни служители.

Прессекретарят на „Роснефт“ Михаил Леонтиев е отказал да коментира детайли от меморандума.

РБК посочва, че „Роснефт“ не е първата руска енергийна компания с интерес към реализиране на проекти в Иран. Споразумения с Техеран вече подписаха „Газпром“, „Лукойл“, „Газпром нефт“, „Татнефт“, „Зарубежнефт“. През юни например „Газпром“ се договори с NIOC за съвместна разработка на газовото находище Farzad B, припомня РБК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още