fallback

ОПЕК повиши прогнозите си за растежа на петролния добив извън картела

Според новите прогнози производството, особено от американските шистови полета, носi „значителни несигурности“ за петролния пазар

12:14 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира нагоре данните за растежа на производството за страните извън картела за тази и следващата година. Според новите прогнози производството, особено от американските шистови полета, носи „значителни несигурности“ за петролния пазар, пише Financial Times.

В месечния си доклад за пазара на петрол групата казва, че ръстът на предлагането извън ОПЕК за 2017 г. ще бъде от 810 хил. барела на ден, което е със 150 хил. барела повече в сравнение с предишните очаквания.

За 2018 г. ОПЕК оценява растежа извън организацията на 990 хил. барела на ден, или със 120 хил. барела повече в сравнение с предишните прогнози.

„По-високият от очаквания ръст на предлагането в САЩ, Канада и Казахстан е ключов фактор, който допринася за възходящите корекции, но най-вече шистовия петрол в САЩ“, казва ОПЕК. „Инерцията, наблюдавана тази година, се очаква да продължи и през 2018 г. на фона на засилените инвестиции в шистов петрол в САЩ и по-добрата ефективност на кладенците“.

Прогнозата за 2018 г. за предлагането извън ОПЕК е „свързано със значителни несигурности“, особено по отношение на развитията при американския шистов петрол, казва ОПЕК.

Представянето на шистовите производители в САЩ и на други страни извън картела е във фокуса на вниманието, след като квотната сделка на ОПЕК и други страни, включително Русия, бе удължена до края на 2018 г.

Според организацията добивът на нейните страни членки ще бъде от 33,2 млн. барела на ден през 2018 г., което е над нивата от тази година и малко повече от очакванията на картела за търсенето на петрол през следващата година. През ноември производството е било от почти 32,5 млн. барела на ден.

Въпреки това в доклада се казва, че „продължителните усилия на ОПЕК и страни извън ОПЕК да подкрепят стабилността на петролния пазар трябва да доведе до значително понижение на излишните глобални резерви, достигайки до балансиран пазар в края на 2018 г.“.

Прогнозите са глобалното петролно търсене да се увеличи с 1,5 млн. барела на ден през 2017 г., което съответства на очакванията от миналия месец и на нивата за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
fallback