fallback

Русия и Саудитска Арабия не се страхуват от шистовата революция на САЩ

Потреблението на петрол ще расте до 120 млн. барела на ден, каза министърът на енергетиката на Саудитска Арабия на форума в Давос

09:24 | 25.01.18 г. 8

Потреблението на петрол ще продължи да расте и след 25 години ще бъде 120 млн. барела на ден, или с 20 млн. барела на ден повече. Тази прогноза направиха участниците в дискусията за бъдещето на енергетиката в рамките на Световния икономически форум в Давос.

В нея участваха руският министър на енергетиката и неговият саудитски колега Халид ал-Фалих, водещи фигури в ОПЕК+. От думите им по време на форума стана ясно, че двамата не се притесняват от шистовата революция в САЩ.

"Търсенето на шистов петрол е едва 5,7 млн. барела дневно", коментира Новак, цитиран от пресцентъра на руското енергийно министерство.

В САЩ пък нямат и амбициите да изземват дял от петролния пазар от двете "суперсили" - Русия и Саудитска Арабия. По време на дискусията в Давос американският министър на енергетиката Рик Пери коментира, че шистовият бум в страната му ще бъде "абсорбиран" от увеличеното търсене в момента, допълва Ройтерс.

Добивът на шистов газ и петрол се активизира с покачването на цената на петрола на световните пазари в последните месеци. Прогнозата е, че добивът на шистов петрол в САЩ ще се повиши с 1 млн. барела на ден до рекордните 10 млн. барела на ден.

Поскъпването на петрола е следствие от споразумението в ОПЕК+ за ограничаване на добива. Оценката на участниците в Давос е, че в момента търсенето на петрол е по-голямо от предлагането и това е причината за повишаването на цените. А притеснението на руския министър Александър Новак е, че цената на петрола се повишава твърде бързо. Търсенето също расте и старите находища започват да се изчерпват, предупреди той по време на дискусията.

По време на Световния икономически форум Новак и Халид ал-Фалих са договорили доставки на втечнен природен газ от Русия в Саудитска Арабия, допълва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
fallback