fallback

САЩ и Китай облагат с мита търговски потоци, които... не съществуват

Вашингтон се опитва да притисне в ъгъла Пекин и с налози върху вноса на газ, ток и касетофони от Китай

19:45 | 11.07.18 г. 7

Природният газ – най-чистото изкопаемо гориво с най-бързо разрастваща се употреба, се оказа заклещен в необичаен ъгъл на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Когато Вашингтон въведе санкции върху китайски стоки за 34 млрд. долара миналия месец, Пекин отвърна със свои мерки, които включваха и налози върху вноса на природен газ през тръбопроводи от САЩ. В новия пакет мита върху внос за 200 млрд. долара САЩ също включиха втечнения природен газ от Китай, посочва Bloomberg.

Само по себе си това не буди изненада, но не така стоят нещата, когато споменем, че всъщност двете страни не извършват подобен вид търговия помежду си.

Китай е вторият по големина вносител на втечнен природен газ в света и не разполага с необходимите съоръжения за износ. Но дори и Пекин да разполагаше с подобни централи, освен ако не съществува морски газопровод с дължина от 10 000 км., за който никой не знае, САЩ няма как да изнасят „синьо гориво“ по тръби за Китай.

Газът обаче не е единствената стока, която е въвлечена в търговския конфликт между САЩ и Китай без причина. Така например Вашингтон е вкарал в своя списък с мита и вноса на жива пъстърва, въпреки че такава не е внасяна от Китай от 1992 г. насам, показват данни на американските власти.

В списъка на президента Доналд Тръмп има и портативни радиоапарати, както и касетофони, които не са били внасяни от поне 2006 г. насам.

Също така САЩ облагат с мита и електроенергията от Китай, въпреки че липсата на транстихоокеанска електропреносна мрежа е достатъчно очевидна причина за липсата на внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
fallback