fallback

Петролният гигант ADNOC планира да навлезе на пазара на Саудитска Арабия

Компанията, чиито акции се търгуват на борсата от края на миналата година, отчита добър прогрес в плановете за експанзия в Арабския полуостров

22:47 | 13.08.18 г.

Най-големият петролен производител на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) обеща на инвеститорите, че „предстои още много“ от плановете за разширяване на компанията в Саудитска Арабия.

"Отчитаме добър прогрес в плановете за регионална експанзия", смята зам.-главният изпълнителен директор по дистрибуцията в ADNOC Джон Кери.

„Нашите планове са: първо да се установим по цялата територия на ОАЕ, в това отношение сме постигнали голям прогрес. В Саудитска Арабия успяхме да издействаме лиценз и вече разговаряме с местните ни партньори, където възнамеряваме да се наложим по един силен и отговорен начин. Така че прогрес има, но ни предстои още много“. 

ADNOC, която контролира почти целия петролен резерв в зоната на ОАЕ, отбеляза 24-процентен ръст на печалбата за второто тримесечие, въпреки относително променящата се пазарна среда.

Компанията, която дебютира в края на 2017 г. на фондовата борса в Абу Даби, отбеляза нетна печалба от 158 млн. долара за периода април-юни. 

Кери описа печалбата на петролния производител като „еластична“, допълвайки, че ADNOC действа усилено по своите инициативи.

Първичното публично предлагане (IPO) на компанията в края на миналата година беше част от стратегията на OAE, както и на други държави от Персийския залив, да бъдат приватизирани активите от енергийния сектор в момент, в който цените на петрола бяха сравнително ниски.

Стойността на акциите на ADNOC се понижи с повече от 9%, откакто стартира своето IPO през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
fallback