fallback

ОПЕК чака решението на Путин в борба за сделка за намаляване на доставките на петрол

Докато производителите в Близкия Изток са отчаяни от спада в цените на петрола, тъй като от тях зависят и държавните им разходи, то Москва се чувства комфортно

11:40 | 06.12.18 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Ключовата среща на Организацията на страните производителки на петрол се провежда днес във Виена, като на пръв поглед изглежда, че картелът е склонен да се противопостави на американския президент Доналд Тръмп и да намали производството на петрол, но най-важната страна в това решение ще прекара деня на хиляди километри, обобщава Bloomberg.

Докато министрите от ОПЕК ще заседават в централата на организацията във Виена, руският министър на петрола Александър Новак планира да лети до Санкт Петербург, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да вземат решение за позицията на страната. След като най-важният съюзник на картела в по-широката коалиция ОПЕК+ реши колко е готов да намали продукцията, преговорите ще продължат.

„Ние сме изправени пред твърдата съпротива от страна на Русия за голямо намаляване“, заяви старши делегат от ОПЕК, които е поискал да остане анонимен. В лични разговори делегатите са заявили, че има консенсус около общото намаляване на обема на продукцията, включително с позицията на Русия, за около 1 млн. барела петрол на ден, като обаче всички предупреждават, че цифрата не е окончателна.

Чакането на сигнали от страна на Москва показва колко се е променил ОПЕК от 2016 г. насам, когато Саудитска Арабия и Русия сложиха край на враждебността помежду си и започнаха да управляват петролния пазар заедно. ОПЕК се превърна буквално в дуопол, в който Русия, която не е официален член на картела, утвърждава своята власт.

Докато производителите в Близкия Изток са отчаяни от спада в цените на петрола, тъй като от тях зависят и държавните им разходи, то чувствителността към този проблем в Русия е съвсем различна. Москва управлява бюджетен излишък, а слабата рубла смекчава влиянието от по-ниските цени на петрола. Руското правителство е загрижено по-скоро за влиянието на по-високите цени на петрола върху потребителите в страната, което води и до неудовлетворениеот икономическата политика.

В сряда беше ден за предварителни разговори във Виена и панелът, воден от Саудитска Арабия и Русия, излезе с препоръка за намаляване на продукцията за период от шест месеца, но не беше обсъдено колко големи да са обемите на свиване.

Групата може да се съгласи с намалени под 1 млн. барела на ден е заявил министърът на петрола на Нигерия Емануел Качику в телевизионно интервю в четвъртък сутринта.

ОПЕК ще трябва и да се противопостави на твърдата позиция на американския президент Доналд Тръмп, който вижда ниските цени на петрола като ключов фактор за поддържане на икономическия растеж в САЩ.

Докато министрите от ОПЕК се срещаха в сряда във Виена, Тръмп написа в социалната мрежа Twitter, че „светът не иска да вижда и не се нуждае от по-високи цени на петрола“.

„Аз съм предпазливо оптимистичен, че ще има сделка, но дяволът ще бъде в детайлите“, заяви Мохамед Дарвазах, директор в Medley Global Advisers. Според него за пазарите ще бъде важно не само какво им се съобщава, а и по какъв начин.

Въпреки че Русия се е съгласила на принципно намаляване на продукцията, все още не е ясно на какъв ще бъде приносът им, а това е от ключово значение за окончателната сделка.

В частни разговори по-рано през седмицата делегати от ОПЕК за заявили, че Саудистака Арабия е подкрепила намаляване на руското производство с около 300 хил. барела петрол на ден, докато Москва е склонна на много по-малък обем – 150 хил. барела петрол на ден.

Вторият по големина производител на петрол в Русия, Lukoil PJSC, е готов да се съобрази с исканията на Кремъл, но се надява, че няма да е необходимо намаляване на продукцията, каза главният изпълнителен директор Вагит Алекперов.

Иран понастоящем е обект на санкции от страна на САЩ и като такъв няма да участва в договарянето на съкращения на добива.

Последният път, когато ОПЕК+ се е съгласила да намали продукцията си е било в края на 2016 г., когато е било договорено свиване на с 1,8 млн. барела петрол на ден.

В момента един от аргументите за договоряне на по-ниски квоти е забавянето на растежа на търсенето и растящото производство на шистов петрол в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 08.09.22 г.
fallback