IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след наложените санкции над Венецуела*

Въпреки това анализатори коментират, че основният въпрос пред световната търговия с "черно злато" остава свръхпредлагането

10:18 | 29.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник, след като Вашингтон наложи санкции на венецуелската държавна компания PDVSA - стъпка, която сериозно ще ограничи износа на суров петрол към САЩ от страната членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава Ройтерс.

Въпреки този ход, който има за цел да окаже натиск върху президента Николас Мадуро, за да се оттегли от поста си, трейдърите твърдят, че световните доставки на петрол и икономическото забавяне, особено в Китай, държат цените на петрола под контрол.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,33% до 52,16 долара за барел за контракти с доставка през март. Повишението при сорта Брент е с 0,25% до 60,08 долара за барел.

САЩ са основна страна вносител на венецуелски петрол въпреки политическите различия между двете страни и намалените обеми през последните години на фона на икономическата криза във Венецуела и санкциите, насочени към страната.

Американското правителство подкрепя опозициония лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, който през миналата седмица се обяви за временен президент и настоява за оставката на Мадуро.

"Лицата, работещи в петролния сектор на венецуелската икономика, могат също да бъдат обект на санкции", посочиха от финансовото министерство на САЩ.

Венецуела притежава най-големите запаси на петрол в света и е член на ОПЕК. Но въпреки огромните си резерви износът от страната е спаднал до малко над 1 млн. барела на ден през 2018 г. от 1,6 млн. барела на ден през 2017 г. Това се случва в условията на икономическа криза, в която инвестициите се свиват, доставките на електроенергия и ключово оборудване са прекъснати, а заплатите остават неплатени.

И въпреки това анализатори коментират, че основният въпрос пред световната търговия с петрол остава свръхпредлагането. До голяма степен това се дължи на нарасналото с над 2 млн. барела на ден на производството на САЩ през миналата година до рекордните 11,9 млн. барела на ден. Има и опасения, че търсенето на петрол може допълнително да пострада в условията на икономическо забавяне.

От 31 провинции, региони и общини на Китай най-малко 23 са намалили целите си за икономическия растеж за тази година най-вече заради забавянето на растежа в сектора на промишлеността във втората най-голяма икономика в света.

В отговор на по-слабите икономически данни от Китайската комисия за национално развитие и реформи обявиха серия от мерки, насочени към стимулиране на продажбите на различни стоки, включително автомобили и информационни услуги.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпва с 0,25% до 1312,60 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,06% до 95,70 пункта. Доларът поевтинява с 0,11% спрямо йената до 109,23 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,08% до 0,7160 долара.

* Информацията е актуална към 9:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Заглавието трябваше да е "Тръмп клати Мадуро!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
Екип на Инвестора , в подобни статии добавяйте и цените на сорт Юралс(Urals) . Като цяло те касаят наш'та действителност . Макар , че нали правиха подобрения в инсталацията и сега могат и иракски петрол няколко сорта да обработват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Следя цените. Не виждам да поскъпва. Плува в рамките на +- 0.13%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още