fallback

Износът на руски петрол за САЩ расте главоломно благодарение на Венецуела

Доставките от Русия нарастват въпреки санкциите на фона на свитите доставки от южноамериканската страна

10:32 | 21.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Износът на петрол от Русия за САЩ нараства драстично, възползвайки се от загубените доставки заради ударената от американски санкции Венецуела и свиването на добива на страните в ОПЕК.

През първата половина на май 13 кораба от Русия са доставили близо 5 млн. барела суров петрол и петролни продукти, показва доклад на управляващия партньор на Caracas Capital Markets Ръс Далън, цитиран от Bloomberg.

В същото време допълнителни количества са в процес на доставка, като се очаква американските рафинерии да утроят месечния си прием на суров петрол от Русия – най-големият производител извън ОПЕК. Напоследък руските доставки, идващи към САЩ, изглежда са на стероиди“, посочва Далън.

По данни на американската Служба за енергийна информация за цялата 2018 г. доставките на руски суров петрол и петролни продукти възлиза на 137 млн. барела.

Цените на петрола продължават да растат, след като ОПЕК взе решение да продължи политиката си за свиване на добива и през тази година. Очакваше се в края на юни да бъде проведена нова среща на картела и неговите съюзници, сред които и Русия, за обсъждане на политиката им, но сега се очаква събитието да бъде отложено за началото на юли, съобщават източници на Ройтерс. Властите в Саудитска Арабия вече изпращат сигнали, че са склонни  да запазят политиката на намален добив.

Американските санкции срещу Иран и Венецуела задълбочиха допълнително въздействието на производствените ограничения от страна на ОПЕК.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха през първата пълна седмица на май до най-високите си стойности от септември 2017 г. насам, докато запасите от бензин се понижиха повече от очакваното, съобщиха от Агенцията за енергийна информация.

Анализаторите бяха изненадани от набъбването на запасите с 5,4 млн. барела в САЩ, след като очакваха те да се свият с 800 хил. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 10.09.22 г.
fallback