IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК очаква намаляване на световните запаси от петрол през второто полугодие

Сделката за ограничаване на производството в рамките на картела се е изпълнявала на 159% през юли

16:10 | 27.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението ОПЕК+ позволява да се овладее растежа на световните запаси от петрол, които към втората половина на 2019 година трябва съществено да намалеят. Това обяви днес секретариатът на ОПЕК след преглед на изпълнението на сделката между страните членки от министерския мониторингов комитет, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Съкращаването на добива в съответствие със сделката през юли е достигнало 159 процента от плана, или с 22 процентни пункта повече от юни. Средно от януари планът по намаляване на добива с 1,2 милиона барела на ден спрямо равнището от октомври миналата година се изпълнява на 134 процента, се посочва в съобщението.

Членовете на комитета са на мнение, че споразумението ОПЕК+ спомага да се поддържа стабилността на пазара и да се овладява увеличението на световните петролни запаси. "Това също така трябва да доведе до значително понижение през втората половина на годината", се допълва в съобщението.

През юли страните от ОПЕК+ се договориха да понижат производството на петрол за периода до март 2020 година с 1,2 милиона барела дневно, от които 812 000 се падат на страните членки на картела и 383 000 барела - на държави извън ОПЕК. Основните квоти са на най-големите участници - Русия и Саудитска Арабия (съответно 228 000 и 322 000 барела на ден), припомня ТАСС.

Следващото заседание на мониторинговия комитет е на 12 септември в Абу Даби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още