IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за нови търговски преговори тласкат цената на петрола

Намаляването на запасите от суров петрол също e сред причините за оптимизма

09:19 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, компенсирайки част от сериозната загуба през предходната сесия, подкрепени от облекчаване на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и спад на американските запаси на сурови продукти до най-ниските нива от близо година, предава Ройтерс.

Фючърсите върху Брента поскъпнаха с 45 цента, или с 0,7%, до 61,26 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол (WTI)  добавиха 50 цента към цената, или 0,9%, до 56,25 долара за барел.

Поскъпването е факт, след като Китай освободи някои американски лекарства за борба с рака и други стоки от мита, докато президентът Доналд Тръмп обяви забавяне на планираните повишения на мита за китайски стоки на стойност милиарди долари.

Отстъпките предшестват планирана среща през следващите дни, насочена към решаване на дългогодишния търговски спор между двете най-големи икономики в света.

„Отлагането на следващия кръг за китайските мита от страна на президента Тръмп ... историята на глобалния растеж се върна в разгара си“, заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Според него „по-нататъшните борсови ръстове в Азия ще изглеждат ограничени днес“ преди преразглеждането на лихвената политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕЦБ заседава по-късно в четвъртък и се очаква да облекчи още политиката си, за да подкрепи ръста на икономиката.

Поскъпването на цените в четвъртък настъпи, след като и двата основни световни бенчмарка повиняха рязко през предния ден след доклад, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля облекчаването на санкциите срещу Иран, ход, който потенциално би могъл да засили глобалните доставки на суров петрол в момент на нарастващи опасения за търсенето на суровината. 

Доброто настроение на пазара бе засилено и от доклада на американската Администрация за енергийна информация от сряда, според който запасите от суров петрол в САЩ са паднали през миналата седмица до най-ниското ниво от близо година, тъй като рафинериите са повишили производството, а вносът е паднал.

„Историческите модели на инвентаризацията предполагат, че запасите трябва да започнат да достигат сезонно дъно някъде през следващите две-три седмици“, казва Стивън Инес, пазарен стратег в Азиатско-Тихоокеанския регион на AxiTrader.

Суровите запаси спадат за четвърта поредна седмица, свивайки се с 6,9 милиона барела през седмицата до 6 септември - повече от двойно на очакванията на анализаторите, които бяха за намаление с 2,7 милиона барела.

Така с ниво от 416,1 милиона барела запасите на суров петрол в САЩ са на най-ниско ниво от октомври 2018 г. и с около 2% под средногодишното ниво за това време на годината, съобщи EIA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още