fallback

Последният доклад на МВФ може би предвещава бедствие на петролните пазари

Негативните тенденции от тази година могат да създадат сериозни сътресения на пазарите на петрол през 2020 г.

15:05 | 16.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) отново намали прогнозата си за глобален растеж, като сподели, че очаква икономическият растеж да се забави до най-слабите си темпове след финансовата криза през 2008 г., пише Oilprice.

МВФ заяви, че световната икономика е в „синхронизирано забавяне" и ще се ускори само с 3% през тази година. В рамките на 2018 г. Фондът прогнозира ръст от 3,9% за 2019 г. „Растежът продължава да бъде отслабен от нарастващите търговски бариери и нарастващото геополитическо напрежение“, посочват от МВФ.

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай е основният влияещ фактор в анализа. 

„Ние смятаме, че търговското напрежение между САЩ и Китай ще намали кумулативно нивото на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 0,8% до 2020 г. Съществуват специфични проблеми на развиващите се пазари (Аржентина, Иран и Турция, например), но светът също е изправен пред структурни проблеми, като например слабия растеж на производителността и застаряващото население“, добавя МВФ.

Драматичното забавяне на търговията и производството наложи няколко последователни понижения в прогнозите за БВП. Също така различни геополитически моменти могат да влошат положението. Търговската война между САЩ и Китай е до голяма степен непредсказуема и може да се влоши отново, докато хаосът около Brexit все още може експлодира и да провали европейската икономика.

Проблемът за световната икономика е, че нещата могат да станат и по-лоши. При твърд Brexit или налагане на нови търговски бариери може да се стигне до „рязко изместване на рисковите настроения, финансови смущения и обръщане на капиталови потоци към развиващите се пазарни икономики“, посочват от МВФ. „В напредналите икономики ниската инфлация може да се запази и да ограничи пространството на паричната политика в бъдеще, ограничавайки нейната ефективност.“

За четирите най-големи икономики - САЩ, Китай, Еврозоната и Япония - МВФ не вижда подобрение на перспективите им за растеж през следващите пет години.

Това помага да се обясни песимизмът, доминиращ на пазара на петрол в момента.

Докато повечето анализатори виждат проблем със свръхпредлагането през следващата година, пазарът се затегна междувременно.

„Стабилният внос на суров петрол в Китай за септември се игнорира от пазара, както и военната ескалация, започнала с нахлуването на турски части в кюрдските райони на Северна Сирия", посочват от Commerzbank.

Сирия е пренебрежимо малък производител на петрол, но вълненията в региона потенциално могат да се прехвърлят в Северен Ирак, предупреждават германският кредитор.

Междувременно производството на шистов петрол в САЩ се забавя през тази година след години на експлозивен растеж. Броят на платформите рязко намаля и компаниите свиват сондажите и разходите си.

„Вярваме, че по-слабата активност през второто полугодие може да окаже натиск върху растежа на добива на петрол в САЩ през 2020 г.“, споделят от Goldman Sachs, въпреки че банката заяви, че най-големите компании все така действат на висока скорост. „Все още очакваме здравословен, двуцифрен ръст на производството за много от ключовите американски оператори на петролни съоръжения“, посочва Goldman Sachs.

По-слабият от очакваното ръст на производството от сондажната дейност в шистовите полета може да доведе до по-строга картина на предлагане, отколкото се смяташе досега.

Въпреки това, дори със значителен геополитически риск за доставките в Близкия Изток и забавянето на американския шистов сектор, цените на петрола не успяха да се повишат значително. Сорт Брент започна тази седмица с цена под 60 долара за барел.

Всъщност, дори когато Международната агенция за енергия (МАЕ) понижи оценката си за търсенето на петрол за 2019 г. през миналата седмица до само до 1 млн. барела на ден, най-слабият темп на растеж от години, организацията все още може да надценява търсенето. „Липсата на някакво значително намаляване на прогнозите на МАЕ е особено изненадващо, като се имат предвид ревизиите в посока надолу в последната междинна икономическа перспектива на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която е вградена в модела за търсене на МАЕ”, пише в коментар Standard Chartered.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
fallback