fallback

Защо Доналд Тръмп не се отказва от петролните находища в Сирия?

Вашингтон ще пренасочва приходите от петролните полета в Северна Сирия към кюрдските Сирийски демократични сили

17:34 | 09.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските военни сили в близост до петролните находища в Северна Сирия имат пълното право да се защитават от други фракции, ако „черното злато“ бъде заплашено, посочва говорителят на Пентагона Джонатан Рат Хофман, цитиран от Oilprice. 

Постъпленията от петролните полета, които са под американски контрол, няма да отидат към САЩ, а по-скоро ще бъдат насочени към кюрдските съюзнически Сирийски демократични сили (SDF), подчертава Хофман.

„Нашите местни съюзници от SDF разчитат на петролните находища. Правили сме го и преди, правим го и сега по въздух – да блокираме приходите от петрол за Ислямска държава, тъй като тези находища бяха основният ѝ източник на пари“, заяви в сряда представител на Държавния департамент на САЩ.

В същото време американският президент Доналд Тръмп одобри по-мащабна мисия за силите на САЩ относно защитата на находищата в Източна Сирия, съобщи Асошиейтед прес в сряда, позовавайки се на информация от американски служители. Мисията за обезпечаване на петрола в Сирия постави въпроса дали американските военни имат законното право да защитават тези ресурси от нападения от сирийски, руски или други сили, коментират още от АП.

Въпреки че мисията може да се разглежда като победа за американските командири, които настояват силите на САЩ да останат в Сирия, за да гарантират, че ИДИЛ няма да бъде възкресена и да превземе обратно находищата, Пентагонът в крайна сметка ще даде указание на американските военни в Сирия, като разрешение за стрелба по други фракции например, ако петролът бъде застрашен.

Тръмп обеща да защити сирийските петролни находища от ИДИЛ, а САЩ могат да оставят 500 военнослужещи в Североизточна Сирия и да изпратят бойна наземна техника и друго оборудване с цел да помогнат на кюрдите в района.

„Петролните полета, обсъдени в речта ми за Турция и кюрдите, бяха под контрола на ИДИЛ, след което САЩ ги превзеха с помощта на кюрдските съюзници. НИКОГА няма да позволим ИДИЛ отново да придобие тези полета! ”, написа в Twitter Тръмп в края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
fallback