IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролен трейдър: Краят на възхода на петрола наближава

Възобновяемите енергийни източници се превърнаха в новия петрол, смята Анди Хол

22:25 | 15.11.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Легендарният петролен трейдър Анди Хол смята, че краят на растежа при търсенето на петрол наближава.

Въпреки че тази прогноза не е нещо ново, тя подчертава мрачната перспектива на базираната в Париж Международна агенция за енергия (МАЕ), според която глобалното потребление на петрол ще приключи своя растеж след около десет години. 

Очакването за достигане на пик при търсенето през следващото десетилетие се оформя на фона на ситуация, при която инвеститорите и правителствата са подложени на натиск да загърбят изкопаемите горива.

„Има вероятност до 2030 г. да станем свидетели на края на растежа на глобалното потребление на петрол“, посочва Хол по време на индустриално събитие в Ню Йорк. „Това ще се случи заради технологиите, електрическите автомобили, възобновяемата енергия“, добавя той.

Дори при наличието на нови доставки на петрол от места като САЩ, Бразилия, Норвегия и Гвиана в рамките на петролната и газовата промишленост нарастват опасенията, че настъпва постепенна промяна при потреблението на енергия.

„Търсенето на петрол нараства експоненциално от края на Втората световна война“, посочва Хол, добавяйки: „Беше налагано твърдението, че потреблението на петрол ще безкрайно. Но логично разбрахме, че това не може да се случи“.

Той припомни, че слънчевата и вятърната енергия вече са по-евтини от въглищата.

„Ако светът напълно премине към възобновяема енергия, каква е ролята на компанията за изкопаеми горива? Мисля, че възобновяемите енергийни източници са новият петрол, добави бившият трейдър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
fon
преди 4 години
В статията става въпрос за целия свят и е така защото в Индия се плодят като зайци. В ЕС потреблението на ток отдавна не расте, а въглищните мини се затварят поголовно от години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
todortk
преди 4 години
Ще приключи растежа. След 10 години. Тоест ще има търсене поне още 20. Днешните нови багери до тогава вече ще са за скрап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
fon
преди 4 години
А нашите мозъци купили нови багери в мини Марица-изток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още