IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК се приближава до сделка за задълбочаване на съкращенията в производството

Основна пречка в разговорите продължава да бъде производствената цел на Ирак, който продължава да не изпълнява заложените индивидуални квоти

10:33 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският енергиен министър Александър Новак и саудитският му колега принц Абдулазиз бин Салман.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският енергиен министър Александър Новак и саудитският му колега принц Абдулазиз бин Салман. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се намира на прага на постигане на споразумение за допълнително намаляване на производството, но след шест часа на преговори петролните министри напуснаха централата на картела във Виена без да са постигнали окончателна договорка, съобщава Bloomberg.

Саудитският министър принц Абдулазиз бин Салман, който за първи път присъства като ръководител на петролната индустрия на арабското кралство на среща на ОПЕК, обеща пред журналистите „прекрасни новини утре“. Неговите коментари дадоха някаква надежда за петролните трейдъри, които в продължение на месеци се чудеха дали организацията и нейните съюзници ще предприемат действия, с които да предотвратят излишъка на пазарите през 2020 г. 

По-рано в четвъртък министрите постигнаха принципно споразумение за задълбочаване на съкращенията в добива с 500 хил. барела на ден, информират участници в дискусиите. Новата производствена цел на Рияд ще бъде малко над 10,1 млн. барела на ден, което е малко повече от последните регистрирани стойности на Кралството.

Въпреки това ОПЕК не можа да намери начин да разпредели корекцията в добива между своите членове, като вероятно това ще стане след срещата с партньорите на картела, водени от Русия.

Според делегатите основна пречка в разговорите между министрите е била новата производствена цел на Ирак, който от всички страни в картела има най-лошите резултати относно съкращенията.

При всички положения решението за новата политика на ОПЕК няма да бъде ратифицирано преди края на петъчната среща със съюзниците на картела. Нерешените въпроси относно приноса на Ирак обаче могат да се окажат по-голяма пречка за сделката от очакваното, смятат делегатите.

Новото редуциране на производството с 500 хил. барела на ден, което ще влезе в сила през първото тримесечие на 2020 г., ще се прилага само ако всички членове на ОПЕК+ изпълнят 100% от своите ангажименти относно свиването на производството, заяви от своя страна руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за Bloomberg.

През 2018 г. ОПЕК+ успя да се договори да намали производството с около 1,2 млн. барела на ден, за да премахне излишъка на пазарите и да стабилизира цените. В действителност алиансът е намалил далеч повече своя добив през по-голямата част на 2019 г. поради комбинация от доброволни съкращения и такива, които не зависят от решението на картела. Според ОПЕК намаляването на доставките е надхвърлило с 40% първоначално заложената цел през октомври, което се равнява на около 500 хил. барела на ден.

Саудитска Арабия, която иска да служи за пример на останалите членове на картела, изпомпва значително по-малко количества петрол от договорените индивидуални квоти в размер на 10,3 млн. барела на ден. През тази година средния добив на Кралството достига 9,8 млн. барела на ден, сочат данни, събрани от Bloomberg. Други страни като Ангола, Азербайджан и Мексико не бяха в състояние да поддържат своето производство поради естествен спад.

Сделката изтича в края на март 2020 г., когато се очаква търсенето да се забави допълнително, а страни извън ОПЕК да продължат да увеличават своя добив. Събрани, тези фактори могат да създадат предпоставки за свръхпредлагане на пазарите, което ще доведе до намаляване на петролните цени до около 50 долара за барел. Тези ценови стойности са твърде ниски за представителите на картела, които се нуждаят от по-високи цени, за да поддържат своите бюджети. В същото време Рияд търси по-високи цени, с които да подпомогне първичното публично предлагане на своя държавен петролен гигант Aramco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още