fallback

Русия: Съкращенията на ОПЕК+ не могат да продължат вечно

Москва трябва да защити своя пазарен дял и да остави нейните петролни компании да разработят нови проекти, твърди Александър Новак

14:35 | 27.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Александър Новак, министър на енергетиката на Русия. Снимка: Ройтерс

Намаляването на производството от страна на ОПЕК+ стабилизира световния пазар на петрол, но не може да продължи вечно. Това заяви руският енергиен министър, повишавайки несигурността за бъдещето на споразумението след март, информира Bloomberg.

„Съкращенията за производство на петрол не могат да бъдат вечни. Постепенно ще трябва да вземем решение за прекратяване на споразумението“, заяви министърът на енергетиката Александър Новак в интервю за държавния телевизионен канал Rossiya24. Като един от архитектите на сделката на ОПЕК+, възгледът на Русия е ключов, въпреки че производителите на петрол в страната отдавна настояват за облекчаване на ограниченията върху производството.

„Русия трябва да защити своя пазарен дял и да остави нейните петролни компании да разработят нови проекти“, добави Новак. Министърът не уточни кога страната може да реши да се откаже от споразумението, но заяви, че очаква да обсъди въпроса със своите колеги от ОПЕК + през следващата година.

Русия, която беше основният радетел за постигането на първоначалната сделка между държавите от Организацията на страните износителки на петрол и техните партньори през 2016 г., показа тази година известно недоволство от ограничаването на доставките. Страната не е спазила квотата си през осем месеца в 2019 г. Тази тенденция се запазва и през декември, като Русия произвежда по 11,252 милиона барела на ден, или с около 62 000 барела на ден над целта, сочат официалните данни на Bloomberg.

петрол

Страната излезе с най-различни обяснения за липсата на съответствие - от ограниченията на суровия климат до техническите проблеми, произтичащи от кризата със замърсения с хлориди петрол в тръбопровода „Дружба“. Най-големият в страната производител на суровината "Роснефт" разкритикува сделката на ОПЕК +, заявявайки, че тя обслужва интересите на Саудитска Арабия, фактически лидер на ОПЕК, и тези на САЩ.

При преразглеждането на сделката в началото на декември Русия и нейните партньори от ОПЕК + се съгласиха да задълбочат съкращенията на продукцията си през първото тримесечие на 2020 г. до 1,7 милиона барела на ден. Съгласно новите договорености Русия трябва да намали продукцията си със 70 000 барела на ден до около 300 000 барел на ден.

Въпреки това страната поиска ултра лекия петрол, известен още като кондензат, да бъде изключен от параметрите на споразумението. Новак отрече това желание да е вратичка, позволяваща на Русия да произвежда повече петрол и да изисква от другите производители съобразяване със споразумението. Въпреки че официалната статистика на Русия не предоставя разбивка за нивата на суров петрол и кондензат, Министерството на енергетиката редовно ще информира анализаторите, медиите и ОПЕК за състава на продукцията на страната, поясни Новак.

Следващата официална среща между представителите на ОПЕК+ е насрочена за началото на март, като на нея се очаква да бъдат обсъдени варианти за бъдещо сътрудничество в областта на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
fallback