fallback

Цената на златото достигна 7-годишен връх благодарение на коронавируса

Минути преди 11:30 ч. българско време благородният метал се търгува при цена от 1613,15 долара за тройунция

11:35 | 20.02.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на златото достигна най-високото си ниво от седем години насам на фона на притесненията за глобалния растеж заради епидемията от коронавирус и спекулациите, че Федералният резерв ще облекчи паричната си политика преди края на годината.

Минути преди 11:30 ч. българско време благородният метал се търгува при цена от 1613,15 долара за тройунция – най-скъпо от началото на 2013 г. насам.

От своя страна паладият поскъпва с над 1,1%, оставайки близо до рекордната си стойност на фона на силно рали. Алуминият, среброто и платината поевтиняват.

Цената на златото поскъпва в момент, когато американската фондова борса отчита рекордно силно представяне дори и на фона на страховете от коронавируса. Въпреки че в провинция Хубей са отчетени по-малко нови случаи на зараза, то налице са признаци за влошаващ се икономически удар.

От началото на годината традиционното убежище за инвеститорите поскъпна с 6%, след като редица компании – от Apple до Burberry Group, свиха прогнозите си за първото тримесечие на 2020 г. В същото време макар протоколът от последната среща на ръководството на Фед в края на януари да показа, че банкерите ще оставят още известно време лихвите непроменени, то трейдърите запазват очакванията си за поне едно понижение до края на годината.

„Подкрепата за жълтия метал е тласкана от икономическата несигурност, свързана с коронавируса, т.е. колко дълго може да продължи пандемията и какъв ще бъде крайният ѝ ефект върху световния икономически растеж“, посочва Гавин Уендт, старши анализатор към MineLife Pty.

Цените на златото може да минат границата от 1650 долара през идните седмици, смятат от UBS Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
fallback