fallback

Преговорите в рамките на ОПЕК+ се провалиха

Цените на петрола се сринаха с повече от 8%

18:53 | 06.03.20 г. 7
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: gattyimages

Преговорите в рамките на ОПЕК+ завършиха с драматичен провал. Това създаде притеснения за дипломатическия съюз между Саудитска Арабия и Русия, който подкрепяше цените на петрола и промени баланса на силите в Близкия изток, информира Bloomberg.

Цените на петрола се понижиха до най-ниското си ниво от 2017 г. насам, след като Русия отказа да приеме предложението на Саудитска Арабия и другите петролни производители за допълнителни съкращения на добива.

Саудитска Арабия призова за намаляване на  производството с цел компенсиране на пониженото търсене. Бюджетът на Русия, от друга страна, е по-устойчив на ниските цени от тези на съюзниците й от Близкия Изток.  

Официално срещата на ОПЕК+ продължава във Виена, но делегати от различни страни заявиха, че сделка няма да бъде постигната.

Неуспехът на преговорите носи двойна опасност за петролния пазар. Картелът не само няма да може да компенсира спада в търсенето, но и срокът на съществуващото споразумение за намаляване на добива с 2,1 милиона барела на ден няма да бъде продължен след края на този месец.

Търговците на петрол вече изразяват притеснения, че Саудитска Арабия, Русия или някоя от другите държави от ОПЕК могат да увеличат производството си, тъй като някои делегати вече заеха подобни позиции.

Към 18:44 ч. българско време цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 4,36 долара, или 8,82%, до ниво от 45,58 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 41,96 долара за барел, което е понижение с 3,78 долара или 8,24%.

Това е най-лошият сценарий за Организацията на страните износителки на петрол, чиито представители смятаха, че могат да получат съгласието на Русия за допълнителното намаление на суровинните доставки с 1,5 милиона барела. Противопоставянето на срещата днес е най-голямата криза в отношенията, откакто Саудитска Арабия, Русия и над 20 други държави сформираха ОПЕК+ през 2016 г., образувайки група, която контролира повече от половината от производството на петрол в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
fallback