fallback

Рияд ще увеличи още повече добива на петрол - до 13 млн. барела на ден

Това ще бъде първото разширяване на капацитета на кралството от десетилетие насам

11:39 | 11.03.20 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само ден след като Saudi Aramco съобщи във вторник, че от 1 април компанятта ще предоставя на пазара 12,3 млн. барела петрол на ден - повече от сегашния ѝ капацитет, саудитската петролна компания обяви, че планира да увеличи още повече капацитета си за производство на петрол, след като най-големият износител в света стартира ценова война с Русия и американските шистови компании, пише Bloomberg. 

Aramco ще повиши производствения си капацитет до 13 млн. барела на ден от сегашните 12 млн. барела, се казва в съобщение на компанията в сряда. От ръководството не уточняват кога ще бъде достигнат този капацитет.

петрол

Въпреки че предоставянето на допълнителен капацитет може да отнеме години и инвестиции за много милиарди долари, решението показва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма почти никакво намерение да се отдръпне от своя агресивен отговор на разпада на съюза на ОПЕК с Русия и други производители на петрол. Министерството на енергетиката на страната, начело с полубрата на принц Мохамед, е наредило на Saudi Aramco да засили своя производствен капацитет за първи път от поне десетилетие. Най-големият износител на петрол в света ще повиши капацитета до 13 милиона барела на ден от 12 милиона, се казва в сряда в изявление.

„Компанията полага максимално усилия за прилагането на тази директива възможно най-скоро“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

„Това ще отнеме няколко години", казва пред Bloomberg Иън Том, директор "Изследвания" в базираната в САЩ консултантска компания Wood Mackenzie Ltd. „Четири или пет години може да са достатъчни за голям, мега проект на„ зелено“. Може да е малко по-лесно, ако направят някакво разширение при съществуващи операции - това може да е по-бързо, но е трудно това да генерира допълнителни милион барела на ден".

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман се завърна миналата седмица от Виена без споразумение на коалицията ОПЕК+ за по-дълбоки съкращения на производството, за да подпомогне повишаването на цените. Неуспехът да се постигне сделка разруши партньорство между Организацията на страните износителки на петрол и производители като Русия, които регулираха голяма част от доставките на петрол в света повече от три години.

В понеделник петролните цени се сринаха с 31%, след като Саудитска Арабия и Русия стартираха ценова война на пазара за „черно злато“, която заплашва да го наводни, добавяйки допълнително напрежение на фона на продължаващото разпространение на епидемията от коронавирус.

Саудитска Арабия разполага с повече резервни производствени мощности от Русия. Кралството обяви преди повече от десетилетие плановете си да повиши и поддържа капацитета си на ниво от 12 млн. барела на ден и работи за постигането на тази цел чрез разширяване на наличните полета, включително полетата Манифа и Шайбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
fallback