IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ отмени планираната за март среща, петролът поевтинява с над 6%

Наложената от Доналд Тръмп забрана за пътуванията на европейци за САЩ е допълнителен фактор за падащите петролни цени

15:43 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Организацията на страните износителики на петрол (ОПЕК) обяви, че отменя планираната за 18-и март среща на техническо ниво между членовете на картела и техните съюзници начело с Русия, известна като ОПЕК+.

Решението е факт, след като Саудитска Арабия - де факто лидерът на петролния картел, заяви по-рано в четвъртък, че не планира да участва в тази среща във формата ОПЕК+, предава Ройтерс.

В края на миналата седмица Риад не успя да осигури подкрепата на Москва за по-сериозни допълнителни съкращения на съвместното петролно производство по време на среща на ОПЕК+ във Виена и заяви, че ще намали рязко цените на експортния си суров петрол, като в същото време ще увеличи производството си до над 10 млн. барела на ден от началото на април. По-късно обемът на добива бе допълнително завишен.

Това обявяване на ценова война от страна на Саудитска Арабия предизвика срив на цените на суровината на световните стокови борси в началото на седмицата. В понеделник петролните фючърси се сринаха с близо 25% до най-ниски нива от 12-ти февруари 2016-а година, като тези на петрола Брент паднаха до 31,02 долара за барел, а на американския лек суров петрол до 27,34 долара за барел.

По-рано в четвъртък руският енергиен министър Александър Новак заяви пред репортери, че е възможно тази среща да се проведе по видеоконферентна връзка. Той добави, че Русия ще поддържа отворени канали за комуникация със своите съюзници, в случай че се наложат някакви съвместни стъпки в бъдеще. Говорителят на Кремъл  Дмитрий Песков заяви, че руското правителство не е имало контакт нито със Саудитска Арабия, нито с ОПЕК след провалените в края на миналата седмица преговори във Виена, но отбеляза, че такива контакти могат да бъдат организирани "бързо", ако това е необходимо.

Новината за отмяната на планираната за средата на март среща на ОПЕК + допринася за новия спад на цените на петролните фючърси на фона и на общия срив на капиталовите пазари по цял свят заради пандемията от коронавирус. Наложената от Доналд Тръмп забрана за пътуванията на европейци за САЩ е допълнителен фактор за падащите петролни цени.

Фючърсите върху Брент с доставка през май се понижават в четвъртък с 6,9% под 33,32 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през април поевтиняват със 7,13% до 30,63 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още