fallback

Петролът се насочва към най-големия си еднодневен ръст в историята*

Цената на "черното злато" се насочи рязко нагоре, след като Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в ценовата война в подходящ момент

22:13 | 19.03.20 г. 21

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Петролът е напът да запише най-силния си ръст за един ден в историята, след като производителите от Близкия изток започнаха да показват признаци на натиск, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в ценовата война в „подходящия момент“.

По-рано днес Wall Street Journal съобщи, че САЩ обмислят дипломатически натиск, за да накарат саудитците да понижат добива до на петрол до нивата, които бяха заявили първоначално. Администрацията на Тръмп обмисляла евентуални санкции срещу Русия. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 24,99% до 25,46 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят 13,55% към стойността си до ниво от 28,25 долара за барел. Цените обаче продължават да са надолу с 60% тази година, а спадът се ускори след провала на срещата на ОПЕК+ в началото на март. Тогава големите страни производителки се ангажираха да добиват повече петрол в битка за пазарен дял в момент, когато кризата с коронавируса смазва търсенето, припомня Bloomberg.

Тръмп заяви, че търси „средно положение“ в ценовата война в петролния сектор. „Тя е много опустошителна за Русия, защото цялата икономика е основана на петрола и те имат най-ниските цени от десетилетия“, каза американският президент. „Бих казал, че тя е много лоша за Саудитска Арабия. Но те са във война, те са във война за цената, те са във война за добива. В подходящия момент ще се намеся“, каза американският президент.

„Намесата на Тръмп ще се случи с екзистенциална заплаха за петролната индустрия. Този скок може да няма бъдеще, ако саудитците и Русия не смекчат позициите си“, коментира Уолтър Цимерман, главен технически стратег в ICAP Technical Analysis.

По-рано днес САЩ съобщиха, че ще изпълнят ангажимента си да запълнят Стратегическия си петролен резерв със закупуването на 30 млн. барела американски петрол.

Признаци на натиск се появяват и в други части на света, като канадският петрол достигна рекордно дъно, а някои от петролните находища в Северно море стават недоходоносни.

В същото време държавни ръководители от цял свят опитват да засилят икономиките си срещу въздействието на пандемията от коронавирус. Европейската централна банка обяви извънредна програма за изкупуване на облигации, а Сенатът в САЩ откри пътя за втори голям законопроект в отговор на пандемията в опит за стимулиране на икономиката.

„Насочваме се към най-свръхнаситения пазар в историята на петролния пазар. Може да достигнем пълно оползотворяване на световните петролни запаси през идните месеци“, коментира Хелг Андре Мартинсен, старши анализатор в DNB Bank ASA.

Саудитска Арабия нареди на държавния петролен гигант Aramco да продължава да поддържа рекордно високия добив от 12,3 млн. барела дневно през идните месеци. Но изненадващо днес кралството и Ирак намалиха отстъпките от товарните разходи, които дават на клиентите, с което на практика повишиха цените.

По-високият добив все повече се отразява на структурата на петролния пазар. Фючърсите върху Брент за идните шест месеца са на най-мечата си територия от 2009 г. насам, което е признак за голямо насищане. В резултат на това трейдърите търсят доходоносни възможности от съхраняването на петрол в танкери с надеждата да го продадат на печалба по-късно.

*Информацията е актуална към 22,01 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
fallback