fallback

Сигналът за намеса на САЩ в ценовата война даде мощен тласък на петролните цени*

САЩ също така ще попълват стратечическия си резерв и облислят съкращаване на добива

09:44 | 20.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка:Bloomberg

Цените на петрола се повишават с повече от 6% в петък, продължавайки възхода си  от предишната сесия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да се намеси в ценовата война между Саудитска Арабия и Русия в "подходящия момент", информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,72 долара или 6,04%, до ниво от 30,15 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 27,30 долара за барел, което е повишение от 1,81 долара, или 7,18%.

Пазарните стойности на суровината бяха подкрепени и от плановете на САЩ да купуват петрол за аварийните си складове. В същото време се появиха съобщения,  че регулаторните органи в най-големия нефтен щат в страната Тексас обмислят ограничаване на производството.

„Подобни действия, ако бъдат приложени, биха намалили световните и вътрешни доставки и биха подкрепили цените в краткосрочен план“, казаха анализатори на Goldman Sachs.

„Въпреки че тази подкрепа може да се окаже трайна през второто полугодие, съпътстващите съкращения на доставките ще останат твърде малки, за да компенсират сегашното понижение на търсенето с 8 милиона барела на ден“, добавиха те.

Цените на сортовете WTI и Брент се сринаха с около 40% през последните две седмици, откакто преговорите между Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници се провалиха, което накара Саудитска Арабия да увеличи добива си.

Администрацията на Тръмп обмисля дипломатически натиск, за да накара Саудитска Арабия да затвори крановете си и използва заплахата за санкции срещу Русия с цел  принудително намаляване на продукцията от страната, съобщава Wall Street Journal, цитирайки неидентифицирани източници.

„Доста къси позиции бяха заети, след като президентът Тръмп предположи, че може да се справи с нефтената криза, като постигне споразумение между Москва и Рияд“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

От своя страна от американското Министерство на енергетиката заявиха, че до края на юни ще бъдат закупени до 30 милиона барела суров петрол за стратегическия резерв на страната.

„Закупуването на петрол за стратегическия резерв е много конструктивна мярка, която ще помогне на някои американски производители да избегнат срив на фона на международната ценова война“, каза Пер Магнус Нисвен, ръководител на компанията за енергийни изследвания Rystad Energy.

От своя страна цената на златото също бележи ръст от 1,39% до ниво от 1499,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:09 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 11.09.22 г.
fallback